Lumea de apoi. Sfarsitul lumii

Lumea de apoi. Sfarsitul lumii
Preț: 26,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-642-368-0
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 286
Categoria: Religie

DESCRIERE

Lumea de apoi. Sfarsitul lumii - B. P. Hasdeu
 
...în diverse scenarii - române si straine - privitoare la „capatul veacului", sunt invocate numeroase „semne" prevestitoare ale cataclismului final uman. între ele, la loc de cinste, figureaza fenomenele cosmice normale: eclipsele de soare si de luna, „caderile" de stele noaptea sau uragane, pravalirile de munti si dealuri, inundatiile nesfârsite, caldurile insuportabile, secetele, lipsa de hrana etc.

Dar cele mai specifice pentru români dintre „semnele" care anunta vremea de apoi, sunt rasturnarile de ordine morala în rândul populatiei, fapt retinut spre exemplificare chiar de B. P. Hasdeu în articolul mentionat din Etymologicum Magnum Romaniaej respectiv: lipsa oricarei rusini din partea fetelor, lipsa de respect totala a tinerilor fata de batrâni, casatoria absolut nefireasca între batrâni si fete tinere sau între flacai si femei în vârsta, neascultarea celor mai mici fata de cei mai mari, bataia parintilor de catre copii, nedreptatile strigatoare la cer savârsite de judecatori etc.

Rasturnarea lumii, întoarcerea ei pe dos, abandonarea bunelor moravuri strabune, ce vestesc sfârsitul, îi fac pe cei chestionati de învatatorii si preotii satelor spre a raspunde la întrebarile puse de B. P. Hasdeu sa considere ca faptele respective nu numai ca prevestesc „capatul veacului", ci confirma ca ei traiesc efectiv în acele vremuri finale.
 
Prin vreme de apoi românul întelege epoca de agonie a lumii, prevestita si descrisa într-un fel în Apocalips de catra evanghelistul Ioan, de care în credintele deosebitelor popoare crestine a capatat cîte o nuanta mitologica proprie, departîndu-se mai mult sau mai putin de prototipul cel canonic.

Balada Trei lebede: „Stati pe loc, ca nu stiti voi Ce-am aflat si ce stim noi: C-o veni vremea d-apoi, D-o fi anul ca luna, Luna ca saptamîna, Saptamîna ca ziua, Si ziua ca ceasul scurt, Iar ceasul ca un minut...
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0214 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.