Lenin, inventatorul totalitarismului

Lenin, inventatorul totalitarismului
Preț: 54,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-7663-7
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 392

DESCRIERE

Lenin, inventatorul totalitarismului - Stephane Courtois
 
...„marele Lenin" a fost împodobit cu toate virtuţile: un om dezinteresat, care trăia cu o modestie aproape ascetică, plin de abnegaţie, în stare să-şi compromită sănătatea pentru a sluji revoluţia, plin de curaj fizic, stăpân totdeauna pe sine în cele mai periculoase momente; dar şi un conducător uman, generos, accesibil tuturor, un mare democrat, sever, dar drept; un strateg genial dublat de un savant atât în economie, cât şi în filosofie şi, în plus, un muncitor extraordinar, cu o voinţă de fier şi practicând o disciplină „bolşevică"; last but not least, un om sensibil la muzică şi la farmecul naturii, care adora să fredoneze cântecele de luptă ruseşti sau franceze şi forma cu Nadejda Krupskaia cuplul revoluţionar model.
 
Că această idolatrie, răspândită de regimurile şi militanţii comunişti, indiferent de nuanţa lor - sovietici ortodocşi, troţkişti, maoişti, castrişti, enverhodjişti, kim-il-sungişti, posadişti a fost puternică atât timp cât URSS exista şi sistemul comunist mondial era la apogeu este de înţeles. Dar că ea a persistat până azi, la un sfert de secol după prăbuşirea a ceea ce Francois Furet a numit o „iluzie", iata ce e surprinzator.

... contrar tendinţei predominante de a-l reabilita pe Lenin pentru a-l covîrşi cu acuzaţii pe Stalin, Courtois arată că Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) a dorit, a conceput şi apoi a instaurat o dictatură ideologică nemiloasă, inventînd conceptele şi instrumentele totalitarismului de tip comunist. Lenin se distinge de ceilalţi adversari interni ai ţarismului, opunîndu-se nu doar liberalilor şi democraţilor, ci şi tuturor curentelor socialiste, pe care le critică fără cruţare în scrierile şi discursurile sale.
 
Ajutat de o forţă de convingere neobişnuită, el alege să se sprijine pe o minoritate de revoluţionari de profesie, şi nu pe mase. Va reuşi astfel să pregătească în umbră preluarea puterii în Rusia prin lovitura de stat din octombrie 1917, putere pe care o va extinde ulterior printr-o recurgere sistematică la violenţă îmbinată cu un oportunism politic rar întîlnit.

CUPRINS:
 
Introducere. „Marele Lenin"
1.    O copilărie privilegiată într-o Rusie frământată
2.    O adolescenţă distrusă        
3    Cernîşevski şi matricea regenerării revoluţionare    
4.    Seceaev, erou al violenţei revoluţionare
5.    Naşterea ideologului
6.    De la paradisul siberian la infernul revizionist
7.    Criza fondatoare
8.    Naşterea lui "Lenin"
9.    Bolşevic
10.    Partidul leninist
11.    Se anunţă furtună deasupra Rusiei         
12.    Revoluţia neterminată
13.    „înfrângere în toate punctele liniei de luptă"
14.    Lovitura de la Praga    
15.    "Divina surpriza"
16.    Blitzkrieg politic
17.    Asaltul
18.    Dictatura „proletariatului"
19.    Asasinarea premeditată a democraţiei ruse
20.    Război civil, teroare şi comunism de război
21.    O, furie! O, disperare!
22.    Eterna reîntoarcere
Note
Index
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0233 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.