Jurnal Alchimic - Vasile Lovinescu

Jurnal Alchimic - Vasile Lovinescu
-7,4%
Preț: 50,00 lei
54,00 lei (-7,41%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9789738509597
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 340

DESCRIERE

Jurnal Alchimic - Vasile Lovinescu
 
... asimt Sinea, m-am angajat pe o cale care duce la Ea şi mi-e teamă de ea pentru că însumează un asemenea vid, o asemenea despuiere şi singurătate, încât cel mai calificat se dă înapoi, cuprins de spaimă.

Cine nu vrea să înceapă cu mirarea şi cu admiraţia, acela nu poate găsi intrarea în Sanctuarul interior. Lucrul e obligatoriu, pentru că altfel rămânem într-un cerc fatal, vicios, din care nu este ieşire: în fața fiecărei „porţi" se află un înger care păzeşte intrarea şi care nu lasă pe nimeni să intre până nu pronunţă cuvântul de pasă. Dar cuvântul nu-l ştii decât după ce ai trecut poarta. Atunci, situaţia e fără ieşire. Intervine însă un al treilea termen: să te comporţi ca şi cum ai fi trecut prin uşă,  ca şi cum ai fi deja dincolo. Asta nu se poate decât prin asimţire, prin intuiţie depărtată, cu ajutorul lui Eros Kosmogonos.

Când te plimbi pe câmp într-o sfântă reculegere, toate scânteile din pietre, plante şi animale, se agață de tine şi se lămuresc în tine într-un foc sfânt. Or, din cauza continuităţii ţesutului cosmic, toate obiectele care cad sub simţurile noastre angajează şi pe cele care sunt depărtate din cauza solidarităţii şi atunci se poate spune că toată firea îşi cere mântuirea de la tine într-o plimbare consacrată.

Nu există morală în creştinism. Ceea ce se numeşte,, virtuţi creştine" nu sunt decât terminus-ul, capătul extrem descendent al unor stări îngereşti, proiecțiunea lor verticală pe planul nostru.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0265 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.