Jnana Yoga. Eliberare prin cunoastere

Jnana Yoga. Eliberare prin cunoastere
Preț: 43,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-630-6550-22-7
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 272

DESCRIERE

Jnana Yoga. Eliberare prin cunoastere - Vivekananda Swami
 
Jñana Yoga este una dintre cele patru cai spirituale majore din traditia indiana a practicii yoga, alaturi de Bhakti Yoga (yoga devotiunii), Karma Yoga (yoga actiunii) si Raja Yoga (yoga controlului mental). In Jñana Yoga (calea cunoasterii spirituale) se pune accentul pe dobandirea intelepciunii si a cunoasterii prin realizarea adevaratului sine.
 
Swami Vivekananda, unul dintre cei mai importanti si influenti ganditori spirituali din India care au contribuit la aducerea filosofiei Vedanta si a practicii yoga in Occident, a scris aceasta carte pentru a-i ajuta pe cititori sa inteleaga si sa aplice invataturile Jñana Yoga in viata lor de zi cu zi. Cartea ofera o prezentare detaliata a diferitelor aspecte ale lui Jñana Yoga, cum ar fi conceptul de Brahman (Fiinta suprema), maya (iluzia) si ahamkara (egoul).
 
Prin intermediul discursurilor redate in carte, tinute la New York si Londra, in fata unui public insetat de cunoastere spirituala, dar educat in spirit modern, Vivekananda dovedeste o intelegere profunda a modului de gandire occidental, considerand ca filosofia Advaita Vedanta este poate cea mai potrivita pentru oamenii din ziua de astazi.
 
De-a lungul istoriei culturii indiene, de fiecare data cand spiritul religios parea sa dispara, filosofia care sustine nondualitatea si ideea unui Dumnezeu impersonal s-a dovedit a fi solutia salvatoare. Fiind cea mai potrivita pentru oamenii cu tinuta intelectuala, ea a castigat din ce in ce mai mult teren in Europa si in America. Aceasta filosofie reconciliaza stiinta si religia, poezia si filosofia.
*
„Forma umana este mai inalta chiar decat cea a ingerului, fiind cea mai inalta dintre toate formele; omul este fiinta suprema din intreaga creatie, deoarece el dobandeste libertatea.”
 
„Pana cand impulsul rau nu este total consumat si impuritatile din trecut complet arse, nu este cu putinta ca vreun om sa vada si sa realizeze adevarul.”
 
„Sotia isi va iubi mai mult propriul sot stiind ca sotul este Insusi Dumnezeu. Sotul isi va iubi mai mult propria sotie stiind ca sotia este Insusi Dumnezeu. Mama isi va iubi mai mult copiii stiind ca acestia sunt Insusi Dumnezeu. Omul isi va iubi cel mai mare dusman stiind ca pana si acesta este Insusi Dumnezeu. Omul va iubi un sfant stiind ca sfantul este Insusi Dumnezeu, iar sfantul va iubi oamenii cei mai abjecti deoarece stie ca in spatele celor mai pacatosi oameni se afla El, Domnul.”
 
„Pana cand nu veti obtine realizarea, nu exista nicio diferenta intre voi si atei. Ateii sunt sinceri, insa omul care isi afirma credinta in religie fara a incerca sa o realizeze nu este sincer.”
 
„Daca un adevar atat de nobil precum altruismul nu poate fi practicat in societate, este mai bine ca omul sa renunte la ea si sa mearga in padure. Ar fi un act de veritabila cutezanta.”
 
CUPRINS:

CAPITOLUL I
NECESITATEA RELIGIEI 7
 
CAPITOLUL II
ADEVARATA NATURA A OMULUI 21
 
CAPITOLUL III
MAYA SI ILUZIA 42
 
CAPITOLUL IV
MAYA SI EVOLUTIA CONCEPTULUI DE DUMNEZEU 62
 
CAPITOLUL V
MAYA SI LIBERTATEA 77
 
CAPITOLUL VI
ABSOLUTUL SI MANIFESTAREA 90
 
CAPITOLUL VII
DUMNEZEU IN FIECARE LUCRU 107
 
CAPITOLUL VIII
REALIZAREA 120
 
CAPITOLUL IX
UNITATE IN DIVERSITATE 143
 
CAPITOLUL X
LIBERTATEA SUFLETULUI 159
 
CAPITOLUL XI
COSMOSUL. MACROCOSMOSUL 175
 
CAPITOLUL XII
COSMOSUL. MICROCOSMOSUL 185
 
CAPITOLUL XIII
NEMURIREA 201
 
CAPITOLUL XIV
ATMAN 214
 
CAPITOLUL XV
ATMAN: ASERVIREA SI LIBERTATEA SA 232
 
CAPITOLUL XVI
OMUL REAL SI CEL APARENT 241

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0300 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.