Isus Mirele

Isus Mirele
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-50-6264-4
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 232
Categoria: Religie

DESCRIERE

Isus Mirele - Brant Pitre
 
... cine este acest Dumnezeu care ia chipul Mirelui mistic?
... despre ce nuntă e vorba?
... la ce petrecere își invită Isus prietenii?
... in sfârșit, cum se poate trăi o viață religioasă cu bucuria și dăruirea unui ospăț nupțial?
 
Scrisă cu simplitatea înțelepciunii erudite, pe înțelesul oricui, această carte îl surprinde, îl încântă și îl pune pe gânduri pe cititorul dornic să înțeleagă Scripturile.
 
... in primul secol d. Cr., apostolul Pavel - fost ucenic al rabinului evreu Gamaliel - a văzut toate aceste lucruri, dar şi ceva mai mult în răstignirea lui Isus din Nazaret. Pavei a văzut iubirea unui mire pentru mireasa Lui. Într-unul dintre cele mai celebre (şi mai controversate) texte scrise de el, apostolul descrie pătimirea şi moartea lui Isus in termenii iubirii unui soţ pentru soţia sa. Vorbindu-le soţilor si soţiilor din Biserica de la Efes, Pavel scrie:   

„Supuneţi-vă unul altuia întru frica lui Cristos. Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului. Pentru ca bărbatul este cap femeii, precum şi Cristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui Mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Cristos, asa şi femeile bărbaţilor lor în toate. Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, dupâ cum şi Cristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească curăţind-o cu botezul apei prin cuvânt şi ca să o înfăţişeze Sieşi, Biserică slavită, neavând pată sau zbârcitură... De aceea, va lăsa barbatul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup. Taina aceasta mare este - iar eu zic despre Cristos şi Biserică" (Efeseni 5: 21-27 1 31-32).

Mi-e clar că mulţi cititori ar putea fi contrariaţi: Ce sa facă soţiile?! De ce le spune Pavel să se „supună" bărbaţilor lor? Şi de ce bărbaţii scapă aparent atât de uşor, doar cu îndemnul să-si „iubească" soţiile? O fi Pavel un apostol misogin? Ce tot vrea să spună cu astfel de lucruri?

Promit că voi reveni la aceste întrebări puţin mai târziu pe parcursul acestei cărţi. Ca să putem face asta, trebuie, mai întâi, să vedem ce ascund aceste cuvinte controversate: Pavel îl descrie pe Cristos ca mire, Biserica drept mireasă, iar răstignirea lui Isus ca pe un fel de nuntă evreiască din vechime în care el a „iubit-o" şi s-a „dat pe sine" pentru mireasa lui. într-adevăr, aşa cum vom vedea mai departe, spunând că Biserica este „curăţită" şi „înfaţişată" lui Cristos, Pavel se referă la vechea traditie iudaică a îmbăierii miresei şi la ceremonia de nuntă. Din punctul lui de vedere, chinurile şi răstignirea lui Isus pe muntele Calvarului sunt o expresie a iubirii de logodnă...

Cum să înţelegem această misterioasă analogie? Sigur, mulţi creştini sunt familiarizaţi cu ideea lui Cristos ca „Mire" şi a Bisericii ca „Mireasă" a lui. Dar ce înseamnă de fapt acest lucru? Şi cum de i-ar veni lui Pavel gândul unei astfel de comparaţii? Dacă v-aţi fi aflat la picioarele crucii însângerate de care atârna Isus în agonie, aşa ati fi descris ceea ce se intampla atunci?

... de fapt intreaga istorie a mantuirii, in cel mai profund mister al sau, este o poveste divina de iubire intre Creator si creatura...
 
CUPRINS:
Nota traducătoarei        
Introducere    
1. POVESTEA DE DRAGOSTE A LUI DUMNEZEU
Dumnezeu, Mirele lui Israel            
Păcatul ca infidelitate spirituală    
Noul Legământ şi Mireasa iertată        
Cântarea Cântărilor            
2. ISUS MIRELE    
Ghicitoarea lui Ioan Botezătorul    
Nunta din Cana    
Cina de pe Urmă    
3. FEMEIA DE LA FÂNTÂNĂ    
Femeia samariteană        
Darul apei vii        
Străpungerea coastei lui Isus    
4. RĂSTIGNIREA    
Ziua nunţii lui Isus            
Cum arăta răstignirea?    
Pătimirea lui Mesia        
5. SFÂRŞITUL TIMPULUI    
Mirele se întoarce    
Cina de nuntă a Mielului             
Căsătoria şi învierea                 ^
6. MISTERELE NUNŢII                     
Botezul    
Euharistia        
Căsătoria                    
Fecioria                 
7. CU ISUS LA FÂNTÂNĂ
Appendix: surse evreieşti din afara Bibliei
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0301 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.