Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca?
Preț: 39,95 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Jacques Attali
ISBN: 978-973-46-8058-0
Editura: Polirom
Anul publicării: 2020
Pagini: 296
Categoria: Cultura generala/Timp liber
DESCRIERE
Istoriile alimentației. Ce va să zică a mînca? - Jacques Attali
... ce mîncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mînca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mîncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mîncau supușii lor?
Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sînt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănîncă insecte? Dar alge? Ce mănîncă bogătașii de astăzi?
Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mîncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mîine vom mai sta la masă împreună?
Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mîncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mîncăm și geopolitică.
Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mîncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii. Jacques Attali
CUPRINS:
Introducere
Capitolul 1. Traiul la voia întâmplării, peregrinând
De la animal la om: mestecând în mers
Homo habilis, Homo eragster, Homo erectus: a mânca crud, mormăind
De la crud la gătit: a conversa mâncând
Omul de Neanderthal, cel dintâi european: un mâncător de carne pe nedrept defăimat
Homo sapiens sau cel care face din hrană un subiect de conversaţie
A mânca toată planeta
Capitolul 2. A stăpâni natura pentru a o mânca
Aşezarea în Orientul Mijlociu pentru a planta
Meteorologie, astronomie, astrologie: de la cer la recolte
în Europa, canibalismul încă îşi face de cap
Iar în altă parte, orezul dă faţă cu grâul
în Mesopotamia: primele cereale, primele imperii
Primele banchete: conversând pentru a domni mai temeinic
în China, cea dintâi dietetică
în India, începutul vegetarianismului
Imperiile mesoamericane, tot antropofage în felul lor
în Egipt: a mânca şi a vorbi sunt unul şi acelaşi lucru
în Africa subsahariană, abundenţa naturală întârzie naşterea imperiilor
încă pretutindeni, canibalism
Odată cu iudaismul: „mâncatul Cărţii"
Grecia: a mânca pentru a guverna
La Roma, a mânca pentru a domina
Capitolul 3. Naşterea şi gloria mesei europene
Conversia creştină: a-l mânca pe Dumnezeu
în Evul Mediu timpuriu: carnaval şi Postul Mare
în Islam: mâncatul e o binefacere de la Dumnezeu
La sfârşitul Evului Mediu: mirodenii şi Paradis pierdut
Hoteluri, hanuri: a mânca voiajând
Din secolul al XlV-lea în secolul al XVI-lea, triumf al bucătăriei italiene
Excepţia franceză
în secolul al XVII-lea, Franţa se impune
Revoluţia venită din America: cartof, porumb şi ciocolată
Capitolul 4. Masa franceză, glorie şi foamete
Masa Regelui-Soare, arhetip al specificului francez
„Bucătăria burgheză" vesteşte Revoluţia
Beţi sifon, nu alcool
în acest timp, banchete şi foamete în Asia
Colonişti în America, mai bine hrăniţi decât englezii
La Paris, primele restaurante, locuri de conversaţie şi de subversiune
Foamete, revolte şi Revoluţie
Revoluţii şi banchete burgheze
Diplomaţie gastronomică
Capitolul 5. Gastronomie de hotel de lux şi hrană industrială
Industrializarea începe cu alimentaţia
îngrăşăminte şi pasteurizare
Hrănirea copiilor
Debarcări americane: băuturi gazoase şi automate
Când D-l Ritz şi D-l Escoffier inventează hotelul de lux
Pentru poporul european: tot pâine şi cartofi
în restul lumii: diversitatea persistă
Capitolul 6. Dietetica în slujba capitalismului alimentar
Un vicleşug al capitalismului american: dietetica
Calorii şi corn-flakes
A face uitată masa pentru a favoriza capitalismul
Mascarea gustului
Munca la bandă rulantă începe în abatoarele din Chicago
Producerea în serie a hranei
A mânca repede, fast-food
America debarcă în bucătăriile lumii
Foamete şi geopolitică în secolul XX
Contra foamei, cu orice preţ
O industrie agroalimentară mondială din ce în ce mai puternică
Schimbarea de zahăr
A mânca mai mult şi mai prost
Imposibila luptă a consumatorilor împotriva zahărului
Cu cât mai puţine mese, cu atât mai mult consum
Numai Franţa mai rezistă: „la Nouvelle Cuisine"
Capitolul 7. Astăzi: bogaţii, săracii şi foamea din lume
Starea agriculturii şi a industriei agroalimentare mondiale
Chiar şi cei bogaţi s-au lăsat păgubaşi de masă
Clasele de mijloc mănâncă amestecat
Cei mai săraci continuă să moară de foame sau din pricina a ceea ce mănâncă
Masa în familie aproape că a dispărut
Mâncarea bebeluşilor
A mânca la şcoală
A mânca la muncă
Veganismul devine mondial
A mânca religios
A mânca insecte
Cazul aparte francez persistă
Zahărul, obezitatea şi moartea
Nu numai zahărul ucide
Se produc în exces vegetale, came şi peşte
Hrănirea produce gaze cu efect de sera în exces
Se distruge solul
Se reduce diversitatea fiinţelor vii
Marele Secret
Conştientizarea
Adolescenţii anunţă că s-ar putea să vină şi zile mai bune
Capitolul 8. Peste treizeci de ani, insecte, roboţi şi oameni
Mai întâi, nevoile
Vor putea fi oare hrăniţi 9 miliarde de oameni?
Cel mâi bun regim alimentar pentru fiecare: altruismul alimentar
Să mâncăm mult mai puţină carne şi mult mai multe legume
Să mâncăm mult mai puţin zahăr
Să mâncăm local
Să mâncăm mai încet
Să cunoaştem ceea ce mâncăm
Pentru o educaţie alimentară
Să mâncăm mult mai puţin
O „artă culinară pozitivă" pentru o viaţă şi o planetă pozitive
Să ne regăsim plăcerea de a vorbi/a mânca împreună
Capitolul 1. Traiul la voia întâmplării, peregrinând
De la animal la om: mestecând în mers
Homo habilis, Homo eragster, Homo erectus: a mânca crud, mormăind
De la crud la gătit: a conversa mâncând
Omul de Neanderthal, cel dintâi european: un mâncător de carne pe nedrept defăimat
Homo sapiens sau cel care face din hrană un subiect de conversaţie
A mânca toată planeta
Capitolul 2. A stăpâni natura pentru a o mânca
Aşezarea în Orientul Mijlociu pentru a planta
Meteorologie, astronomie, astrologie: de la cer la recolte
în Europa, canibalismul încă îşi face de cap
Iar în altă parte, orezul dă faţă cu grâul
în Mesopotamia: primele cereale, primele imperii
Primele banchete: conversând pentru a domni mai temeinic
în China, cea dintâi dietetică
în India, începutul vegetarianismului
Imperiile mesoamericane, tot antropofage în felul lor
în Egipt: a mânca şi a vorbi sunt unul şi acelaşi lucru
în Africa subsahariană, abundenţa naturală întârzie naşterea imperiilor
încă pretutindeni, canibalism
Odată cu iudaismul: „mâncatul Cărţii"
Grecia: a mânca pentru a guverna
La Roma, a mânca pentru a domina
Capitolul 3. Naşterea şi gloria mesei europene
Conversia creştină: a-l mânca pe Dumnezeu
în Evul Mediu timpuriu: carnaval şi Postul Mare
în Islam: mâncatul e o binefacere de la Dumnezeu
La sfârşitul Evului Mediu: mirodenii şi Paradis pierdut
Hoteluri, hanuri: a mânca voiajând
Din secolul al XlV-lea în secolul al XVI-lea, triumf al bucătăriei italiene
Excepţia franceză
în secolul al XVII-lea, Franţa se impune
Revoluţia venită din America: cartof, porumb şi ciocolată
Capitolul 4. Masa franceză, glorie şi foamete
Masa Regelui-Soare, arhetip al specificului francez
„Bucătăria burgheză" vesteşte Revoluţia
Beţi sifon, nu alcool
în acest timp, banchete şi foamete în Asia
Colonişti în America, mai bine hrăniţi decât englezii
La Paris, primele restaurante, locuri de conversaţie şi de subversiune
Foamete, revolte şi Revoluţie
Revoluţii şi banchete burgheze
Diplomaţie gastronomică
Capitolul 5. Gastronomie de hotel de lux şi hrană industrială
Industrializarea începe cu alimentaţia
îngrăşăminte şi pasteurizare
Hrănirea copiilor
Debarcări americane: băuturi gazoase şi automate
Când D-l Ritz şi D-l Escoffier inventează hotelul de lux
Pentru poporul european: tot pâine şi cartofi
în restul lumii: diversitatea persistă
Capitolul 6. Dietetica în slujba capitalismului alimentar
Un vicleşug al capitalismului american: dietetica
Calorii şi corn-flakes
A face uitată masa pentru a favoriza capitalismul
Mascarea gustului
Munca la bandă rulantă începe în abatoarele din Chicago
Producerea în serie a hranei
A mânca repede, fast-food
America debarcă în bucătăriile lumii
Foamete şi geopolitică în secolul XX
Contra foamei, cu orice preţ
O industrie agroalimentară mondială din ce în ce mai puternică
Schimbarea de zahăr
A mânca mai mult şi mai prost
Imposibila luptă a consumatorilor împotriva zahărului
Cu cât mai puţine mese, cu atât mai mult consum
Numai Franţa mai rezistă: „la Nouvelle Cuisine"
Capitolul 7. Astăzi: bogaţii, săracii şi foamea din lume
Starea agriculturii şi a industriei agroalimentare mondiale
Chiar şi cei bogaţi s-au lăsat păgubaşi de masă
Clasele de mijloc mănâncă amestecat
Cei mai săraci continuă să moară de foame sau din pricina a ceea ce mănâncă
Masa în familie aproape că a dispărut
Mâncarea bebeluşilor
A mânca la şcoală
A mânca la muncă
Veganismul devine mondial
A mânca religios
A mânca insecte
Cazul aparte francez persistă
Zahărul, obezitatea şi moartea
Nu numai zahărul ucide
Se produc în exces vegetale, came şi peşte
Hrănirea produce gaze cu efect de sera în exces
Se distruge solul
Se reduce diversitatea fiinţelor vii
Marele Secret
Conştientizarea
Adolescenţii anunţă că s-ar putea să vină şi zile mai bune
Capitolul 8. Peste treizeci de ani, insecte, roboţi şi oameni
Mai întâi, nevoile
Vor putea fi oare hrăniţi 9 miliarde de oameni?
Cel mâi bun regim alimentar pentru fiecare: altruismul alimentar
Să mâncăm mult mai puţină carne şi mult mai multe legume
Să mâncăm mult mai puţin zahăr
Să mâncăm local
Să mâncăm mai încet
Să cunoaştem ceea ce mâncăm
Pentru o educaţie alimentară
Să mâncăm mult mai puţin
O „artă culinară pozitivă" pentru o viaţă şi o planetă pozitive
Să ne regăsim plăcerea de a vorbi/a mânca împreună
Cei foarte bogaţi vor mânca tot mai bine şi mai rar
Opţiuni culturale din ce în ce mai asiatice şi metisate
Mai puţină carne şi mai puţin peşte
Vegetarian şi nu prea
Mai multe insecte
Mai puţin zahăr
A mânca pentru a te îngriji
Imitând natura
Artefacte hrănindu-se cu artefacte
Capitolul 9. A mânca singur într-o tăcere supravegheată
Pentru a o încheia cu gătitul
Preparate nomade: mâncăruri sub formă de praf
Către o solitudine alimentară
Societatea tăcerii supravegheate
Necazurile vor continua totuşi, până la ce-i mai rău
Capitolul 10. Ce ar trebui să însemne a mânca?
Cea mai bună agricultură pentru toţi va fi făcută de mici proprietari bine pregătiţi
Să impunem industriei agroalimentare mondiale reguli mult mai constrângătoare
Anexe. Principiile ştiinţifice ale alimentaţiei
Gustul
Nevoile alimentare ale omului
Intestinul
în ce măsură alimentaţia ne influenţează creierul?
Ce anume ne influenţează apetitul?
Alimentaţia printre obiectivele ecologice internaţionale
Bibliografie
Credite pentru ilustraţii
Indice de nume
Opţiuni culturale din ce în ce mai asiatice şi metisate
Mai puţină carne şi mai puţin peşte
Vegetarian şi nu prea
Mai multe insecte
Mai puţin zahăr
A mânca pentru a te îngriji
Imitând natura
Artefacte hrănindu-se cu artefacte
Capitolul 9. A mânca singur într-o tăcere supravegheată
Pentru a o încheia cu gătitul
Preparate nomade: mâncăruri sub formă de praf
Către o solitudine alimentară
Societatea tăcerii supravegheate
Necazurile vor continua totuşi, până la ce-i mai rău
Capitolul 10. Ce ar trebui să însemne a mânca?
Cea mai bună agricultură pentru toţi va fi făcută de mici proprietari bine pregătiţi
Să impunem industriei agroalimentare mondiale reguli mult mai constrângătoare
Anexe. Principiile ştiinţifice ale alimentaţiei
Gustul
Nevoile alimentare ale omului
Intestinul
în ce măsură alimentaţia ne influenţează creierul?
Ce anume ne influenţează apetitul?
Alimentaţia printre obiectivele ecologice internaţionale
Bibliografie
Credite pentru ilustraţii
Indice de nume
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 42,00 lei45,00 lei (-6,67%)
- 62,00 lei
- 89,00 lei
Promoţii
-- 42,00 lei45,00 lei (-6,67%)
- 40,00 lei50,00 lei (-20%)
- 40,00 lei50,00 lei (-20%)
RECENZII