Istorie furata. Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar

Istorie furata. Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar
Preț: 64,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 500

DESCRIERE

Istorie furata. Intemeierea Tarii Romanesti: Radu Negru Voda, intre legenda, mit si adevar - Cornel Birsan, Cristian Mosneanu, Adrian Anghel
 
Timp de 118 ani de la publicarea  lucrarii “ Negru-Voda, un secol si jumatate din inceputurile Statului Terei Românesci (1230-1380)”  în “Etymologicum Magnum Romaniae, Dictionarul limbei istorice si poporane a românilor, 1898, Bucuresti”, scrisa de catre filologul si istoricul Bogdan Petriceicu Hasdeu, nici un istoric sau cercetator român sau strain nu a mai facut o abordare exhaustiva a persoanei celui care a fost Radu Negru Voda (1290-1315) si a fenomenului istoric numit “Descalecat si Întemeiere a Tarii Românesti”. Au existat sute de articole,  carti si capitole de carte în care istoricii si scriitorii au încercat sa desluseasca cine a fost Radu Negru Voda si care au fost faptele lui.
 
“Întâmplarea” nefericita face ca majoritatea  istoricilor si cercetatorilor, începând de la Nicolae Iorga si pâna în prezent,  urmeaza aceeasi linie, promovând cu convingere  ideea ca  “Radu Negru Voda a fost un personaj de legenda”, existenta lui fizica fiind pusa sub semnul îndoielii! Aceasta idee fiind promovata la nivel de paradigma, fiind aceptata în majoritatea cazurilor de cei care au conexiuni cu domeniul istoriei.
 
Cornel Bîrsan, Cristian Mosneanu si Adrian Anghel autorii lucrarii: “Istorie Furata.  Întemeierea Tarii Românesti. Radu Negru Voda, între legenda, mit si adevar” au reusit dupa trei ani de documentare si cercetare (2013-2016), plecând de la dovezile documentare, studiile facute de istorici români si straini, descoperirile arheologice si traditiile si legendele poporului român sa ajunga la concluzia ca Radu Negru Voda, care a fost Voievodul Fagarasului pâna în anul 1290, a “Descalecat si Întemeiat? ara Româneasca”,  asemeni lui Bogdan Voda, Voievodul Maramuresului care a fost “Descalecatorul si Întemeietorul Moldovei”!
 
Motivatiile privind cauza si efectul istoric al “descalecatului si întemeierii de tara” le puteti gasi în lucrare, structurate în partile de carte si ulterior în capitolele aferente:
Ø Partea I-a - Care a fost meritul  cronicarilor si istoricilor în  „ mitizarea si legendarizarea ” lui Radu Negru Voda?
Ø Partea II-a - Dovezi documentare care sustin existenta lui Radu Negru Voda, a Descalecatului la anul 1290 si a procesului de Întemeiere a Tarii Românesti
Ø Partea III-a - Dovezi arheologice si heraldice care sustin existenta lui Radu Negru Voda, a Descalecatului la anul 1290 si a procesului de Întemeiere a Tarii Românesti
Ø Partea IV-a - Traditii si legende despre Radu Negru Voda
Ø Partea V-a - Io Radu Negru Voievod, domn a toata Tara Româneasca, si herteg de Amlas si Fagaras.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0267 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.