Istoria corpului uman. Evoluție, sănătate și boală

Istoria corpului uman. Evoluție, sănătate și boală
Preț: 69,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-9533-1
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 504

DESCRIERE

Istoria corpului uman. Evoluție, sănătate și boală - Daniel E. Lieberman
 
Poate că niciodată în istoria omenirii nu am fost atât de sănătoşi. Trăim mai mult, suntem mai înalţi, iar boli care, mai demult, ne puneau viaţa în pericol pot fi vindecate cu uşurinţă. Totuşi, un val de obezitate, afecţiuni cronice şi infirmităţi cuprinde treptat întreaga lume. De ce se îngraşă oamenii? Cum tratăm şi vindecăm cancerul, bolile de inimă, diabetul şi celelalte maladii care ne vor omorî, cel mai probabil, şi pe noi, şi pe cei dragi?
 
Dintre medicii, pacienţii şi cercetătorii care se preocupă de aceste probleme, puţini se gândesc la pădurile străvechi ale Africii, în care strămoşii noştri au învăţat să meargă în două picioare, au renunţat la alimentaţia bazată exclusiv pe fructe şi au început să vâneze şi să cultive pământul, ceea ce a dus la dobândirea unei rezistenţe fizice deosebite, la dezvoltarea unui creier foarte mare şi la apariţia primelor forme de exprimare artistică.
 
În acelaşi timp însă, aceste schimbări permanente au dat naştere unor condiţii de viaţă la care corpul nostru nu este pe deplin adaptat, ceea ce explică incidenţa tot mai mare a unor boli care ar putea fi prevenite, cum este diabetul de tip 2. Ca să le preîntâmpinăm, ar trebui, printre altele, să ţinem cont de schimbările pe care le-a cunoscut organismul omului de-a lungul timpului.
 
Evoluţia cu cele mai puternice efecte nu este cea biologică, ci evoluţia culturală, procesul prin care se formează şi se transmit mai departe idei şi comportamente noi. Unele dintre aceste comportamente, în special consumul anumitor alimente şi activităţile pe care le efectuăm (sau nu le efectuăm), ne îmbolnăvesc. Dacă dorim să punem capăt acestui cerc vicios, trebuie să învăţăm şi, uneori, chiar să ne silim a adopta o alimentaţie benefică sănătăţii şi să fim mai activi din punct de vedere fizic.

Dr. Daniel E. LIEBERMAN este specialist în paleoantropologie la Universitatea Harvard şi profesor de ştiinţe biologice în cadrul Departamentului de biologie evoluţionistă a omului de la aceeaşi universitate. A studiat la Harvard şi la Cambridge, fiind cunoscut în special pentru cercetările referitoare la evoluţia corpului uman, la alergare şi alte activităţi fizice. A fost membru al Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei şi al Asociaţiei Antropologice Americane. Este autorul a peste 150 de articole ştiinţifice, precum şi al volumului intitulat The Evolution of the Human Head (2011). De acelaşi autor, la Editura Polirom a apărut O istorie naturală a exerciţiului fizic (2022).
 
CUPRINS:

Prefaţă
1. Introducere

Partea I
Primate antropoide și oameni

2. Primate în stațiune verticală..
3. Multe lucruri depind de ceea ce mâncăm.
4. Primii vânători-culegători.
5. Energia în era glaciară
6. O specie foarte cultivată.

Partea a II-a
Agricultura şi Revoluția Industrială

7. Progres, inadaptare, disevoluție...
8. Paradisul pierdut?
9. Timpuri moderne, corpuri moderne.

Partea a III-a
Prezentul şi viitorul

10. Cercul vicios al exceselor
11. Boli provocate de solicitarea insuficientă
12. Pericolele ascunse ale noutății şi confortului
13. Supravieţuirea celor mai adaptați decât alții
Mulțumiri
Note
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0518 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.