Istoria bisericii ortodoxe - Timothy Ware

Istoria bisericii ortodoxe - Timothy Ware
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-701-880-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 256
Categoria: Religie

DESCRIERE

Istoria bisericii ortodoxe - Timothy Ware
 
... ce se înţelege prin „Biserică Ortodoxă?" Diviziunile care au dus la fragmentarea de azi a creştinătăţii s-au produs în trei etape principale, la intervale de aproximativ cinci sute de ani. Prima etapă s-a produs în secolele cinci şi şase, când ceea ce se cunoaşte azi sub numele de Bisericile de Răsărit s-a despărţit de blocul creştin principal. Aceste biserici se încadrează în două grupuri: Biserica Estului (în principal în Iranul şi Irakul de azi; numită uneori biserica „asiriană", „nestoriană", „caldeeană" sau „siriană estică") şi cele cinci Biserici necalcedoniene (numite adesea „monofizite"): Biserica Siriană a lui Antioh (aşa-numita Biserică „Iacobită"), Biserica Siriană din India, Biserica Coptă din Egipt, Biserica Armeană şi Biserica Etiopiană. Azi, Biserica Orientală are doar 550 000 membri, deşi odată era mult mai numeroasă; doar necalcedonienii numărau 27 de milioane. Aceste două grupuri sunt considerate adesea drept Bisericile Răsăritene „mai puţin importante" sau „separate", deşi aceste calificări trebuie evitate, pentru că implică o judecată valorică.
 
Această carte, care nu pretinde ca acoperă în întregime creştinismul răsăritean în toata complexitatea sa, nu se va preocupa direct de aceşti „ortodocşi orientali", deşi o să ne mai referim la ei. Ne vom concentra însă asupra acelor creştini care sunt denumiţi nu „orientali", ci ortodocşi estici, adică acei creştini care ţin de Patriarhatul Ecumenic de la Constantinopol. Prin urmare, când ne referim la „Biserica Ortodoxă", avem în vedere ortodocşii estici, nu pe cei orientali. Din fericire, în prezent există reale speranţe ale unei reconcilieri între aceste două familii de creştini — ortodocşii orientali şi cei estici.
 
Prima diviziune a ortodoxismului estic se referă strict la lumea vorbitoare de limbă greacă. A urmat a doua separare, datată convenţional în anul 1054. Principalul bloc al comunităţii creştine s-a împărţit acum în două comunităţi: în Europa de Vest, Biserica Romano-Catolică, condusă de Papa de la Roma şi Imperiul Bizantin, Biserica Ortodoxă Estică, sau de Răsărit. Cea de-a treia separare, dintre Roma şi Reformatori, în secolul şaisprezece, nu formează obiectul acestei carti...
 
... autorul explica punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, in diverse probleme, de la Consiliile Ecumenice, sfintele taine, libera vointa, pana la papalitate si legatura dintre diversele Bisericii Ortodoxe. In partea intai se descrie istoria Bisericii de Rasarit in ultimii doua mii de ani, cu referiri asupra problemelor sale in Rusia secolului douazeci, iar in partea a adoua sunt explicate credintele si cultul Bisericii Ortodoxe contemporane. In final, autorul ia in considerare posibilitatea unificarii Bisericii de Rasarit cu cea de Apus. In aceasta ultima editie, se tine cont de situatia complet noua cu care sunt confruntati crestinii rasariteni de la prabusirea comunismului.
 
CUPRINS:
 
Introducere
 
PARTEA ÎNTÂI: ISTORIA
1. începuturile
2. Bizanţ, I: Biserica celor Şapte Sinoduri
3. Bizanţ, II: Marea Schismă
4. Convertirea slavilor
5. Biserica sub islamism
6. Moscova şi St. Petersburg
7. Secolul XX, I: Grecii şi arabii
8. Secolul XX, II: Ortodoxia şi ateiştii militanţi
9. Secolul XX, III: Diaspora şi misionarismul
 
PARTEA A DOUA: CREDINTA SI CULT
10. Sfânta tradiţie: Sursa credinţei ortodoxe    
11. Dumnezeu şi umanitatea    
12. Biserica lui Dumnezeu    
13. Cultul ortodox, I: Raiul pământesc    
14. Cultul ortodox, II: Sfintele taine    
15. Cultul ortodox, III: Praznice, posturi şi rugăciunea personală
16. Biserica Ortodoxă şi reunificarea creştinilor    
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Religie

10,00 lei
12,00 lei (-16,67%)
Created in 0.0260 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.