Isihasmul sau mestesugul linistirii

Isihasmul sau mestesugul linistirii
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 240
Categoria: Crestinism

DESCRIERE

Isihasmul sau mestesugul linistirii
…isihasmul este redescoperit. Lumea afla despre el, se apropie de el, vrea sa practice. Acest interes sporit se constata mai ales in spatiul ortodoxiei, unde isihasmul este "la el acasa". Catolicismul recupereaza si el isihasmul, Vaticanul da un indemn la integrarea acestei practici in viata spirituala. Astfel, in anii nostri, inceteaza definitiv o polemica veche. Polemica isihasta a inceput la 1341, intre doua personalitati simbol: ortodoxul Grigorie Palamas de la Muntele Athos, adept al contemplatiei si aparator al isihastilor, si dominicanul Varlaam din Calabria, adversar al contemplatiei, adversar al rugaciunii isihaste, adept al autoritatii sacramentelor, al celor 7 taine. Polemica aceasta, discutata cu obida de unii teologi, trebuie apreciata ca un catalizator formidabil: gratie ei, isihasmul a castigat contur precis, fundamentare teologica si filosofica, transformandu-se - din exercitiu individual izolat (datand din paleocrestinism), - in curent spiritual structurat. Atunci, in secolul XIV, s-a mai petrecut un fapt insemnat: isihasmul s-a extins dincolo de pustie si dincolo de chilie, captand interesul larg al cautatorilor de imbunatatire. La aceasta extindere au contribuit, Grigorie Palamas, Grigorie Sinaitul.
Isihasmul (din grecescul hesychia = tacere, liniste si concentrare interioara) este o traditie contemplativa datand din primele secole ale erei crestine. El se organizeaza ca o miscare de renastere spirituala cu numele de "isihasm" in secolul XIV, pe Sf. Munte Athos. Dar practica "rugaciunii neintrerupte", care sta in centrul acestui curent innoitor, dateaza din vechime. Emblematice sunt cuvintele ingeresti, auzite in minte de Arsenie cel Mare (354-449), pe cand era un senator roman; cuvinte care i-au "programat" restul vietii, spre isihasm in Nitria (Egipt): "Tace, fuge, quiesce" (Taci, fugi, linisteste-te)". Vasile Andru
Astazi la noi se face abuz de termenul isihasm aplicandu-l la tot ce are atingere cu rugaciunea. Nu tot ce are atingere cu rugaciunea este isihasm, decat poate metaforic, ziceam. Parintele Teofil Paraian spunea: „Nu stiu sa existe isihasti” si el stia ce spune: intre altele ca exista o diferenta de treapta intre isihasm (dobandirea isihiei) si rugaciunea de toata vremea. Un ascet ii spunea ucenicului:”Isihasmul nu-i ceea ce gandesti”; prin aceasta ii facea o dubla avertizare: si despre lipsa de cunoastere in materie, si despre tacerea gandurilor in faza contemplativa.
CUPRINS:
Prolegomene: Isihasmul azi Partea I: Asceza exterioara si cea interioara Concentrarea monologhica Moduri corporale in isihasm Moduri ascetice rare Coborarea mintii in inima Obstacole in calea contemplatiei crestine Suporturi sau "moduri de inlesnire" a practicii Calea meditatiei isihaste Experienta spirituala si experienta mistica Cum scapi de mintea vechiului Adam Prelungirea vietii si invingerea mortii Din secretele alimentatiei linistitoare Partea a II-a: In lume si la pustie Monahism alb Puterea pustiei Despre viziuni si vedenii Capcane paranormale Transa si extazul Testul iluziei Purificarea viziunilor Iluminarea naturala si cea supranaturala Isihasmul nu se combina cu Yoga Partea a III-a: Modele si metode patristice Lantul de aur al transmiterii isihaste Din cuvintele parintilor care au practicat trezvia Scara Raiului, primul manual de isihasm "Ceasul desavarsirii" al lui Maxim Marturisitorul Simeon Noul Teolog si isihasmul harismatic Grigorie Sinaitul: isihasmul in manastiri si-n lume Ortodoxia s-a insotit cu isihasmul Modelul isihast Palamas Regula lui Calist si Ignatie Partea a IV-a: Modele si metode romanesti Un scarar roman: Gheorghe de la Cernica Vasile de la Poiana Marului si rugaciunea "lucratoare" Paisie Velicikovski, un slav cu destin romanesc "Rugul Aprins": prima scoala contemplativa romaneasca Revelarea Sbornicului Un isihast "zavorat": Parintele Calinic Caravan Cuvant despre Rugaciune al parintelui Cleopa Parintele Petroniu: alte cai de desavarsire Parintele Teofil Paraian si dobandirea Raiului Partea a V-a: Sinteze, paradigme, aforisme filocalice Trei chei ale rugaciunii isihaste Ce este un isihast Ce este "nevointa"

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0260 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.