Isihasm si Rugaciune - Irenee Hausherr

Isihasm si Rugaciune - Irenee Hausherr
-8,8%
Preț: 52,00 lei
57,00 lei (-8,77%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-981-6
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 352
Categoria: Religie

DESCRIERE

Isihasm si Rugaciune. Studii si exercitii spirituale isihaste ce insufletesc practica neincetata a rugaciunii inimii - Irenee Hausherr
 
... exploreaza traditiile contemplative ale crestinismului si ne ofera o privire profunda asupra metodelor si tehnicilor de rugaciune folosite de monahii crestinismului oriental sau rasaritean.
 
Principalele teme abordate in carte sunt:
    Istoria si evolutia practicilor contemplative ale crestinismului rasaritean
    Tehnici de rugaciune specifice folosite in manastiri
    Rolul rugaciunii in spiritualitatea crestina si in viata de zi cu zi
    Impactul rugaciunii asupra starii mentale si a sanatatii mintale
 
Ce face aceasta carte deosebita este abordarea sa detaliata si accesibila a subiectului, oferindu-ne o intelegere clara a tehnicilor de rugaciune si a istoriei acestor practici. Autorul, Irenee Hausherr, este un expert in domeniul spiritualitatii crestine si a petrecut ani de zile studiind si practicand aceste metode de rugaciune.
 
Aceasta carte este recomandata tuturor celor interesati de istoria si practicile spirituale ale crestinismului, dar si celor care doresc sa invete mai multe despre practicile de rugaciune si meditatie pentru a-si imbunatati starea mentala si sanatatea mintala.

Cartea grupeaza studii dedicate de parintele Irénée Hausherr temelor care i-au fost atat de dragi in cariera sa, legate de spiritualitatea crestina, in particular de cea rasariteana: isihasmul, rugaciunea continua, mistica. Irénée Hausherr invita cititorul sa parcurga o calatorie fascinanta in timp si spatiu, pornind de la Evanghelii si continuand cu traditia filocalica orientala, cu ascetica si mistica siriana ori cu „exercitiile spirituale” ale Sfantului Ignatiu de Loyola, pentru a ajunge la locul, rolul si modalitatile rugaciunii in viata crestina contemporana.

Studiile poarta amprenta eruditiei si acribiei unui cercetator de calibru, dar sunt, in acelasi timp, strabatute de acel duh specific scrierilor patristice, care captiveaza mintea si sufletul cititorului. Printr-un discurs in egala masura savant si cursiv, Irénée Hausherr nu pune in lumina doar frumusetea isihasmului si a rugaciunii, ci dezvaluie si un mecanism de intelegere a realitatilor spirituale, o metoda, un drum de urmat, in buna traditie a Parintilor.
 
„Sfantul Augustin continua: «Departe de rugaciune este abundenta de cuvinte, dar nu si abundenta de cereri staruitoare, daca persista o atentie ferventa. A vorbi mult rugandu-te inseamna a trata un lucru necesar cu cuvinte de prisos; dar a ne ruga mult este a bate la usa Celui la care ne rugam cu o staruinta indelungata. Cel mai adesea, acest lucru se realizeaza cu suspine, mai mult decat cu fraze, si cu lacrimi, mai mult decat cu vorbe. Caci lacrimile noastre le-a pus inaintea Sa (Psalmi 55, 9), iar suspinul nostru nu s-a ascuns» (Psalmi 37, 9) de Cel care, facandu-le pe toate prin Cuvantul sau, nu doreste vorbaria omeneasca.”  I. Hausherr

CUPRINS:

Prefaţă
Bibliografia operelor pr. I. Hausherr, S. I.
Recomandări bibliografice din partea editorului
pentru o mai bună înţelegere a textului
Isihasmul și rugăciunea 16
Notă asupra inventatorului metodei rugăciunii isihaste 19
Dincolo de rugăciunea pură, graţie unei
greșeli de scriere 25
Despre un text al lui Evagrie Contemplaţie și sfinţenie 32
O remarcabilă punere la punct de Filoxen de Mabbug († 523)
„Ignoranţă infinită” 61
Commentarii breviores 75
Despre spiritualitatea isihastă: controversă fără oponent
La originile misticii siriene: Grigorie de Cipru
sau Ioan de Lycopolis? 91
Au cunoscut orientalii „nopţile” sfântului
Ioan al crucii? 115
Commentarii breviores 158
Variațiuni recente în judecățile asupra metodei rugăciunii isihaștilor
Exerciţiile spirituale ale sfântului ignaţiu și
metoda rugăciunii isihaste 164
Motivele noastre pentru a ne ruga 186
Isihasmul. Studiu de spiritualitate 194
O definiție, o distincție și o întrebare
Isihasmul 232
Studiu de spiritualitate
Ignoranţă infinită sau știinţă infinită? 275
Τὴν Θεωρίαν ταύτην 284
Un hapax eiréménon și consecințele sale
Rugăciunea continuă a creștinului 292
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0217 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.