Interpretarea ezoterica a unor basme si balade populare romanesti - Vasile Lovinescu

Interpretarea ezoterica a unor basme si balade populare romanesti - Vasile Lovinescu
-3,8%
Preț: 50,00 lei
52,00 lei (-3,85%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Anul publicării: 2022
Pagini: 214

DESCRIERE

Interpretarea ezoterica a unor basme si balade populare romanesti - Vasile Lovinescu
 
René Guénon scrie:,, Concepţia însăşi a folclorului, astfel cum e înţeleasă în mod obişnuit, se sprijină pe o idee radical falsă, ideea că există «creații populare», produse spontane ale masei poporului [...] interesul profund al tuturor tradițiilor, zise populare, rezidă mai ales în faptul că nu sunt de origine populară [...] având o valoare simbolică reală, [...] nu numai că nu sunt de origine populară, dar nu sunt nici măcar de origine umană. Ceea ce poate fi de origine populară este numai faptul supraviețuirii [...].
 
Poporul păstrează astfel sfărâmăturile vechilor tradiții, trecându-se uneori la un trecut atât de depărtat, că ar fi impsibil de determinat - el împlineşte astfel funcția unei memorii colective. Se constată că ceea ce este astfel conservat conține, sub o formă mai mult sau mai puțin învăluită, o sumă considerabilă de date ezoterice, adică tocmai ce este mai puțin popular prin esență; şi acest fapt sugerează prin el însuşi o explicație pe care ne mărginim s-o indicăm în câteva cuvinte.
 
Când organizația inițiatică tradițională este pe punctul de a se stinge, ultimii săi reprezentanți pot foarte bine să încredinţeze voit acestei memorii colective, de care am vorbit, ceea ce altfel s-ar pierde ireversibil; este singurul mijloc de a salva ceea ce poate fi salvat, într-o anumită măsură, și, în același timp, incomprehensiunea naturală a masei este o garanție suficientă că ceea ce este ezoteric se va păstra ca un fel de mărturie a trecutului, pentru cei care, în alte timpuri, vor fi capabili să-l înțeleagă."
 
O remarcă prealabilă se impune. În India, până astăzi, și în lumea antică, mitologia, basmul este și era o exteriorizare, o afabulare a unor ritualuri, îndeobşte secrete, ce se oficiau în sanctuare. În ciuda vandalismului creştin, ne-au rămas cioburi din tradițiile antice care nu lasă nicio îndoială: o liturghie reamintea, actualiza și împărtăşea periodic Katabaza şi Anabaza unui zeu, captivitatea, sfâşierea...

CUPRINS:

Studiu introductiv (Oana ŞERBAN)

A fost odată

Ivan Turbincă

LOSTRIŢA. Mitul lui Oedip în basmul românesc
Anexă

Povestea Găinuşii de aur

Povestea viei

Mistricean

De la cerbul lunar la bourul solar
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0256 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.