Infecţiile de origine animală şi următoarea pandemie

Infecţiile de origine animală şi următoarea pandemie
Preț: 85,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-9533-29-1
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 664

DESCRIERE

Infecţiile de origine animală şi următoarea pandemie - David Quammen
 
Să nu uităm, totuşi, că toate aceste focare de boli care vin una după alta, toate acestea sunt conectate. Ele nu apar pur şi simplu. Ele reprezintă rezultatele neintenţionate ale acţiunilor pe care le facem. Ele reflectă convergenţa a două forme de criză care există la ora actuală pe planeta noastră.
 
Prima criză este una ecologică, iar cea de a doua este una medicală. Pe măsură ce aceste două tipuri de criză se intersectează, consecinţele lor comune apar ca un tipar de noi boli ciudate şi teribile, care se ivesc din surse neaşteptate şi dau naştere unei îngrijorări profunde, unor prevestiri complexe în rândul oamenilor de ştiinţă care le studiază.
 
Cum se face că aceste boli trec de la animale la oameni şi de ce aceste treceri par să fie mai frecvente în ultimii ani? Pentru a pune problema în forma sa cea mai completă - dificultăţile şi distrugerile ecologice cauzate de oameni fac ca agenţii patogeni ai animalelor să fie tot mai mult în contact cu populaţiile umane, în timp ce tehnologia umană şi comportamentul uman sunt modalităţile de răspândire ale acelor agenţi patogeni pe arii tot mai extinse şi într-un mod tot mai rapid.

... variola maimuţelor este o boală asemănătoare cu variola umană, cauzată de un virus similar virusului variolei umane. Este o ameninţare continuă pentru oamenii din Africa Centrală şi Africa de Vest. Totuşi, variola maimuţelor diferă de variolă într-un mod crucial - abilitatea virusului de a infecta maimuţele (de aici şi numele) şi unele mamifere, inclusiv şobolani, şoareci, veveriţe, iepuri şi câini de prerie americani.
 
Febra galbenă este, de asemenea, infecţioasă atât la maimuţe, cât şi la oameni; este cauzată de un virus care trece de la o victimă la alta şi, uneori, de la maimuţă la om, prin intermediul înţepăturii unor anumite specii de ţânţari. Aceasta este o situaţie mai complexă. Un rezultat al acestei complexităţi este faptul că febra galbenă va continua, probabil, să apară la om - cu excepţia cazului în care OMS va ucide toţi ţânţarii vectori de transmisie sau orice maimuţă suspectă din Africa tropicală şi din America de Sud.
 
Agentul bolii Lyme, care este un tip de bacterie, se ascunde eficient în şoarecii cu picioare albe şi alte mamifere mici. Bineînţeles că aceşti agenţi patogeni nu se ascund în mod conştient. Ei îşi au sălaşul acolo unde îşi au sălaşul şi se transmit aşa cum se transmit, deoarece opţiunile circumstanţiale au acţionat în favoarea lor, în trecut, oferind oportunităţi de supravieţuire şi reproducere. Prin logica darwiniană rece a selecţiei naturale, evoluţia codifică aceste oportunităţi în strategii.
 
Cea mai puţin vizibilă strategie dintre toate este ascunderea a ceea ce se numeşte „gazda-rezervor". O gazdă-rezervor (unii oameni de ştiinţă preferă expresia „gazdă-naturală") este un organism viu, purtător al agentului patogen pe care îl găzduieşte cronic, în timp ce suferă puţin sau chiar deloc de acea boală. Atunci când o boală pare să dispară între apariţia a două focare epidemice (aşa cum a făcut virusul Hendra, după anul 1994), agentul care îl cauzează trebuie să îşi ducă viaţa undeva, nu-i aşa? Poate că a dispărut în întregime de pe planeta Pământ - sau poate că nu. Poate că s-a stins în toată regiunea şi va reapărea doar atunci când vânturile şi soarta îl vor readuce din altă parte.

CUPRINS:

1. CĂLĂREŢII APOCALIPSEI
Virusul Hendra

2. TREISPREZECE GORILE
Ebola

3. TOATE VIN DE UNDEVA
Malaria

4. CINĂ LA FERMA DE ŞOBOLANI
SARS

5. CERBUL, PAPAGALUL SI PUSTIUL DIN VECINI
febra Q, psitacoza şi boala Lyme

6. CUM SĂ DEVII VIRAL
Virusul herpetic B şi prietenii săi

7. GAZDELE CELESTE
Virusul Nipah şi Marburg
 
8. CIMPANZEUL ŞI FLUVIUL
HIV

9. TOTUL DEPINDE
Virusurile gripei aviare, porcine, umane... şi următoarea pandemie

BIBLIOGRAFIE
MULŢUMIRI

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0386 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.