În cautarea memoriei

În cautarea memoriei
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-789-139-3
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 368

DESCRIERE

În cautarea memoriei. Lupta cu boala Alzheimer - Joseph Jebelli
 
... alzheimer a devenit o pandemie a epocii noastre, care afecteaza direct milioane de oameni din lumea întreaga si, indirect, familiile si prietenii acestora. Începând cu 2016, a depasit bolile cardiovasculare ca principala cauza a decesului în Anglia si Tara Galilor. Pe fondul general al îmbatrânirii populatiei, oamenii de stiinta sunt angajati într-o cursa contra cronometru pentru gasirea unor tratamente eficiente de ameliorare a acestei cumplite boli.
 
În cautarea memoriei ne poarta înauntrul creierului uman, ca sa întelegem cum actioneaza boala Alzheimer, pentru ca apoi, într-o îmbinare palpitanta a istoriei cu stiinta, sa ne prezinte eforturile care se fac în toata lumea pentru gasirea raspunsurilor. În cautarea memoriei este cartea definitorie pentru trecutul, prezentul si viitorul bolii Alzheimer.
 
Dr. Joseph Jebelli si-a luat doctoratul în neurobiologie la Institutul de Neurologie din cadrul University College din Londra. Cercetarile lui stiintifice se concentreaza pe biologia celulara a bolii Alzheimer.
 
Fragment din carte:
 
... am decis sa cercetez aceasta boala din motive personale. Nu m-am asteptat niciodata sa ajung sa si vindec aceasta maladie, ci doar am dorit sa înteleg ce se întâmplase cu bunicul meu, dupa ce am fost martorul disparitiei amintirilor lui, în acest mod. Profesorul Alois Alzheimer, psihiatrul german care a dat numele acestei boli în 1906, dupa ce a descoperit-o, a numit-o la început „o boala ciudata", referindu-se mai ales la aspectele care tineau de patologie.
 
Alzheimer a observat la microscop numeroase placi si aglomerari ale unei substante necunoscute. însa nu stia daca acestea stateau la originea bolii sau daca erau doar un efect al acesteia. Dilema a ramas nesolutionata si nici macar în prezent nu stim foarte multe despre cauzele care provoaca moartea celulelor din creier, la o scara atât de mare.
 
Dar iata ce stim. O persoana cu Alzheimer nu „doar îmbatrâneste". Creierul ei este sub asediu. Sunt eliberate proteine ucigase — pete negre perfide, cunoscute ca placi si noduri. Dupa ce „germineaza" în creier ani la rând, poate chiar decenii, se înmultesc si îl acapareaza.
 
în hipocamp, regiunea creierului responsabila de memorie, placile încep sa distruga capacitatea acestui organ de a genera amintiri noi, întrerupând semnalele electrice dintre neuroni. Pe masura ce se înmultesc, placile declanseaza înmultirea nodurilor - proteine deformate, care dezintegreaza fn totalitate mecanismul intern de transport al neuronilor.
 
Ulterior, furtuna neurotoxica rezultata în urma acestui proces face ca sistemul imunitar al creierului sa se activeze, insa avariile aparute sunt ireparabile si nici macar cele mai sustinute eforturi ale creierului nostru de a remedia stricaciunile nu sunt suficiente.
 
Unul câte unul, precum un sir de piese de domino, neuronii continua sa se distruga. în doar câtiva ani de la debutul simptomelor, neuronii din lobul frontal si din cortexul cerebral vor începe sa dispara, afectând starea de spirit, constientizarea spatiului, recunoasterea faciala si memoria pe termen lung. De obicei, procesul dureaza între sase si opt ani. Rezultatul este un creier care cântareste cât o portocala si care s-a micsorat de trei ori mai mult decât unul cu o îmbatrânire normala.
 
Dar exista sperante. în prezent, progresele din genetica si din biologia celulara schimba contextul conceptual al bolii Alzheimer. Cercetarea se face pe baza unor colaborari extinse: anul trecut, de exemplu, peste 200 de cercetatori din Europa si din SUA au lucrat împreuna la un studiu genetic facut pe 70 000 de pacienti.
 
Acest efort a dus la descoperirea a unsprezece gene noi, care au legatura cu boala Alzheimer, si „armate" de oameni de stiinta din toata lumea continua sa se mobilizeze într-un efort comun, ca sa o faca tuturor cunoscuta si ca sa o anihileze. în parte, aceasta carte este o privire asupra muncii fascinante si extrem de importante a acestora.
 
CUPRINS:
 
Prefata: „O boala ciudata"
Nota autorului
 
PARTEA I. Originile    
Capitolul 1. Psihiatrul cu microscop    
Capitolul 2. întelegerea unei epidemii    
Capitolul 3. Un medicament pentru memorie    
 
PARTEA A II-A. Cercetarea        
Capitolul 4. Diagnosticul        
Capitolul 5. Gena bolii Alzheimer    
Capitolul 6. Stiinta din spatele titlurilor din presa        
Capitolul 7. Al doilea creier        
Capitolul 8. Inteligenta suedeza
    
PARTEA A III-A. Preventia                
Capitolul 9. Stresul            
Capitolul 10. Dieta    
Capitolul 11. Exercitiul fizic    
Capitolul 12. Antrenarea creierului        
Capitolul 13. Somnul    
 
PARTEA A IV-A. Experimentarea            
Capitolul 14. Regenerarea                
Capitolul 15. Sânge tânar                
Capitolul 16. Germenii dementei    
Capitolul 17. A privi, dar a nu vedea    
Capitolul 18. între Scila si Caribda
    
PARTEA A V-A. Descoperirea
Capitolul 19. La capatul Pamântului
Capitolul 20. Indicii din India    
Capitolul 21. Indicii din Columbia         
Capitolul 22. Mostenirea Alzheimer
Concluzii
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0262 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.