În căutarea copacului-mamă

În căutarea copacului-mamă
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-789-346-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 496

DESCRIERE

În căutarea copacului-mamă - Suzanne Simard
 
... să descoperim înțelepciunea pădurii. Copacii nu sunt o simplă sursă de cherestea, ci formează un întreg cerc al vieții. Pădurile sunt creaturi sociale, cooperante, conectate prin rețele subterane prin care își comunică vitalitatea și vulnerabilitățile, în comunități nu foarte diferite de ale noastre.

Într-un stil accesibil și însuflețitor, Simard descrie modul în care au evoluat copacii trăind unii lângă alții timp de sute de ani, cum învață și își adaptează comportamentul, cum își recunosc vecinii, cum concurează și cooperează unii cu alții în moduri sofisticate –caracteristici atribuite inteligenței de tip uman, trăsături care reprezintă esența societăților civile. În centrul tuturor se află copacii-mame: acele forțe misterioase care conectează și susțin toate plantele din jurul lor.

Dar autoarea scrie și despre viața ei: un copil născut și crescut printre țapinari, în pădurile din Columbia Britanică și un adult care a ajuns să iubească și să respecte copacii. Povestindu-și aventura științifică, ea scrie de fapt despre propria călătorie și ne face să înțelegem că dincolo de date și tehnologii există o curiozitate științifică profund umană, care își dorește să înțeleagă cine suntem și care este locul nostru în lume.

... rezultatele lui Simard sunt atât de revoluționare și controversate, încât și-au găsit repede calea în teoria socială, planificarea urbană, în cultură și artă. Cercetările lui Simard au desființat ideile secolului al XIX-lea despre inevitabila competiție dintre plante.

Suzanne Simard s-a născut în munții Monashee din Columbia Britanică, în Canada și a făcut studii la Universitatea din Columbia Britanică și la Universitatea Statului Oregon. Este profesor de ecologie forestieră la Facultatea de Silvicultură a Universității din Columbia Britanică. Simard este un pionier al comunicării și inteligenței plantelor; conferințele ei TED au fost urmărite de peste 10 milioane de oameni din lumea întreagă.
 
CUPRINS:
 
Introducere. Conexiuni

Capitolul 1: Fantome în pădure... 19
Capitolul 2: Ţapinarii... 46
Capitolul 3: Uscaţi... 71
Capitolul 4: Copacii salvatori... 98
Capitolul 5: Uciderea solului... 118
Capitolul 6: Luncile cu arini... 152
Capitolul 7: Cearta din bar... 190
Capitolul 8: Radioactiv... 212
Capitolul 9: Quid pro quo... 243
Capitolul 10: Pietre pictate... 268
Capitolul 11: Domnişoara Mesteacăn... 285
Capitolul 12: Naveta de nouă ore... 322
Capitolul 13: Prelevarea de probe... 350
Capitolul 14: Zile de naştere... 378
Capitolul 15; Predarea ştafetei... 409

Epilog: Proiectul copacilor-mame... 445
Mulţumiri... 449
Bibliografie... 457

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinta si spiritualitate

Created in 0.0426 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.