Imnuri gnostice - Imnul Perlei, Cantul de nunta al Intelepciunii, Imnul lui Iisus

Imnuri gnostice - Imnul Perlei, Cantul de nunta al Intelepciunii, Imnul lui Iisus
-5,9%
Preț: 32,00 lei
34,00 lei (-5,88%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-905-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 176
Categoria: Religie

DESCRIERE

Imnuri gnostice - Imnul Perlei, Cantul de nunta al Intelepciunii, Imnul lui Iisus
 
Textele cuprinse in editia de fata – Imnul Perlei, Imnul lui Iisus, Cantul de nunta al Intelepciunii si alte fragmente de imnuri – pastreaza caracteristicile generale ale celor mai multe productii literare gnostice. Comentariile si notele care insotesc textele reusesc sa evidentieze atat continutul ideatic, doctrinar al acestora, cat si multiplele raporturi pe care ritualurile descrise in ele le au cu alte traditii, indicand astfel convingator atat posibilele surse de inspiratie ale gnozei, cat si caracterul sincretic al acesteia.
 
Imnul lui Iisus nu este un imn, ci un ritual misteric, probabil cel mai vechi ritual crestin descoperit. Din aceasta perspectiva, acesta poate fi inchipuit ca un dialog intre doua persoane. Una dintre ele era Invatatorul, Initiatorul, iar cealalta, cea care trebuia sa fie initiata. Telul suprem al intregii gnoze era unirea omului mic cu Omul Mare, a sufletului uman cu sufletul divin.
 
Cantul de nunta al Intelepciunii este o oda dedicata intelepciunii, unde Intelepciunea reprezinta Sophia gnostica, sufletul omenesc purificat, asteptandu-si Mirele si Complementul divin, pe Hristos. Poemul ne furnizeaza informatii importante despre acea mare taina care in Antichitate era indeobste cunoscuta sub numele de Casatorie Sacra.
 
Imnul Perlei este „un vechi imn gnostic despre suflet, care este trimis din salasul sau ceresc pe pamant, iar acolo isi uita atat originea, cat si misiunea pana cand este trezit de o revelatie din inalt; dupa care, el isi indeplineste sarcina ce i-a fost incredintata si se intoarce in taramurile superioare, unde este reunit cu vesmantul ceresc, echivalentul sau ideal, si se alatura Puterilor ceresti cele mai inalte”. (H. Noeldeke)
 
„In cosmogonia babiloniana Perechea divinitatii supreme era Intelepciunea. Intelepciunea locuia in adancurile Marii si impreuna cu Ea, divinitatea creatoare.
     
«Pe varfurile cele mai inalte, pe cale, la raspantiile drumurilor sta [Intelepciunea], pe langa porti, in imprejurimile cetatii, la intrarea portilor».
     
Gnosticii stiau ca se refera la Sophia asezata in Taramul din Mijloc, deasupra celor sapte sfere ale sortii, adica in a opta sfera sau ogdoada, la Portile Maretului, adica Intrarile Pleromei sau Plenitudinii, Shekinah, la care conduc Caile de Intoarcere. Ea este astfel Mijlocitoarea dintre Superior si Inferior, si aduce la manifestare lumea sensibila potrivit prototipurilor spirituale; de aceea ea este numita Mama si Mama a vietuitoarelor. Mai este numita Mama a luminii sau Mama Stralucitoare, precum si Putere de Deasupra, si ea este obarsia tuturor sufletelor.”

CUPRINS:
 
Cuvant-inainte
 
IMNUL PERLEI sau imnul vesmantului de slava sau imnul sufletului
Nota introductiva 15
Imnul Perlei 19
Comentariu 35
Perla 35
Egiptul 37
Pilda fiului risipitor 40
Dubla Filiatie 41
Cei doi Mesageri 50
Geografia alegorica 51
 
CANTUL DE NUNTA AL INTELEPCIUNII sau oda sophiei
Nota introductiva 57
Cantul de nunta al intelepciunii 61
Comentariu 67
Sarbatorile nuptiale siriene 67
Cantarea cantarilor 68
Casatoria sacra in cabala 70
Casatoria sacra in scrierile lui Philon din Alexandria 72
Căsătoria sacră în Noul Testament 77
Înţelepciunea 80
Căsătoria sacră în gnosticismul creştin 87
Căsătoria sacră în gnoza trismegistă 91
Căsătoria sacră în Oracolele caldeene 92
Căsătoria sacră în misteriile mithraice 94
Şapte 96
Corul eonilor 100

IMNUL LUI IISUS
Notă introductivă 103
Imnul lui Iisus 111
Comentariu 117
 
ALTE IMNURI (FRAGMENTE)
I 141
II 142
III 144
 
ANEXE ÎN LIMBA GRECĂ
Imnul Perlei 149
Cântul de nuntă al Înţelepciunii 157
Imnul lui Iisus 159
Index general 161
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0267 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.