Iisus, Dumnezeu si Om - Philip Jenkins

Iisus, Dumnezeu si Om - Philip Jenkins
Preț: 49,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786303052328
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 400
Categoria: Religie

DESCRIERE

Iisus, Dumnezeu si Om - Philip Jenkins
Cum au modelat patru patriarhi, trei împărătese și doi împărați 1500 de ani de creștinism
 
Află ce parte a istoriei ortodoxiei a fost pierdută și ce parte a fost rescrisă, într-o fascinantă incursiune în primele secole ale creștinismului!
 
Secolul al V-lea a fost marcat de o serie de conflicte ideologice, comploturi sângeroase și manevre politice, susținute de nouă personaje-cheie, ale căror efecte se resimt până în ziua de azi în Biserica Ortodoxă. Philip Jenkins, specialist în științe socioumane și în studii religioase, argumentează că, în lipsa acestor intrigi, predicile bisericii de acum ar arăta diferit. Întrebarea este însă: cât de diferit?

În timp ce în creștinism natura umană a lui Iisus este văzută ca o completare a celei dumnezeiești, în Biblie, dualitatea identității Mântuitorului nu este la fel de certă. Această ambiguitate a stat la baza a numeroase conflicte. Timp de patru sute de ani, orașe întregi au fost arse din temelii și mii de credincioși au fost uciși în lupte sângeroase pentru eliminarea ereziei din discursul public. Aceste conflicte, fascinante prin cruzimea și semnificațiile lor complexe, sunt astăzi analizate de autor ca o mărturie a unei epoci tulburi, unde lupta pentru credința cea dreaptă devenise mai importantă decât credința însăși.
 
Prin această carte, Philip Jenkins ne permite să aruncăm o privire în spatele cortinei, să asistăm la unele dintre cele mai controversate și mai polarizante dispute religioase și să cunoaștem personajele care au modelat modul în care noi astăzi îl percepem pe Iisus.

„Este Hristos divin sau divino-uman? Pentru a înțelege mai bine aceste două demersuri, se cuvine să ne punem întrebarea: ce anume se temea fiecare dintre părți să piardă dacă oponenții ei triumfau? Fiecare, în felul său, se temea de o teologie care să îngrădească posibilitatea oamenilor de a ajunge la plinătatea dumnezeirii, dar fiecare parte avea propria soluție la această problemă. Din perspectiva antiohiană, credința într-o singură natură, care Îl făcea pe Hristos pe deplin divin, Îl separa de umanitate și Îl făcea în toate privințele diferit de om. Această credință a dus, printre altele, la concluzia înfiorător de absurdă că Dumnezeu Creatorul suferă și moare, adică, teologic vorbind, este „supus patimilor”. Apărătorii credinței într-o singură natură, pe de altă parte, doreau ca nimic să nu pună la îndoială natura legăturii strânse dintre Dumnezeu și umanitate. Ambele părți urmăreau același țel, dar mergeau spre el pe drumuri complet diferite.”

CUPRINS:

Introducere
Dar voi cine ziceţi că sunt?
Termeni și definiții

1. Miezul problemei
Anexă la capitolul 1
Marile Sinoade ale Bisericii.

Partea 1. Dumnezeu şi Cezar

2. Războiul celor două naturi.
Anexă la capitolul 2:
Câteva învăţături timpurii despre Hristos
3. Cei patru călăreți: Patriarhii Bisericii.
4. Împărătese, generali și împărați.

Partea a 2-a. Sinoadele haosului
 
5. Nu Maica Domnului?
Anexă la capitolul 5: Cele douăsprezece
anatematisme propuse de Chiril și adoptate
de Sinodul de la Efes (431)
6. Moartea lui Dumnezeu
7. Calcedon

Partea a 3-a. Universul pierdut

9. Ce s-a salvat
8. Cum a pierdut Biserica jumătate din lume
Personajele principale din poveste
 
Anexă
Note
Mulțumiri
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0286 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.