Homo deus. Scurta istorie a viitorului

Homo deus. Scurta istorie a viitorului
-7,1%
Preț: 65,00 lei
69,95 lei (-7,08%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-7199-1
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 392

DESCRIERE

Homo deus. Scurta istorie a viitorului - Yuval Noah Harari
 
...în zorii celui de-al treilea mileniu, omenirea se trezeste, se întinde si se freaca la ochi. Prin minte i se perinda înca ramasitele unui cosmar îngrozitor. „Era ceva cu sârma ghimpata si ciuperci atomice enorme. în fine, a fost doar un vis urât." Omenirea merge la baie, se spala pe fata, îsi examineaza ridurile în oglinda, face o ceasca de cafea si deschide agenda. „Oare care-o fi programul pe azi?"

Vreme de mii de ani, raspunsul la aceasta întrebare a ramas neschimbat. Aceleasi trei probleme i-au preocupat pe oamenii din China secolului XX, din India medievala si din Egiptul antic. Foametea, molimele si razboiul au fost dintotdeauna în fruntea listei.
 
Generatie dupa generatie, oamenii s-au rugat la toti zeii, îngerii si sfintii si au inventat nenumarate unelte, institutii si sisteme sociale - dar au murit în continuare cu milioanele de foame, din cauza epidemiilor si a violentei. Multi gânditori si profeti au tras concluzia ca foametea, molimele si razboiul sunt parte integranta a planului cosmic al lui Dumnezeu sau a naturii noastre imperfecte si doar sfârsitul lumii ne va elibera de ele.

Cu toate acestea, în zorii celui de-al treilea mileniu, omenirea se trezeste si constientizeaza un lucru uimitor. Cei mai multi oameni se gândesc rareori la asta, dar în ultimele câteva decenii am reusit sa tinem în frâu foametea, molimele si razboiul. Desigur, aceste probleme nu au fost rezolvate în totalitate, dar au fost transformate din forte incomprehensibile si incontrolabile ale naturii în provocari care pot fi gestionate. Nu trebuie sa ne rugam la nici un zeu sau sfânt sa ne salveze de ele. Stim destul de bine ce trebuie facut pentru a preveni foametea, molimele si razboiul - si de obicei reusim sa facem.

E adevarat, exista înca esecuri notabile; dar, atunci când ne confruntam cu asemenea esecuri, nu mai ridicam din umeri spunând „Ei bine, asa merg lucrurile în lumea noastra imperfecta" sau „Faca-se voia Domnului". Mai curând, atunci când foametea, molimele sau razboiul ne scapa de sub control, simtim ca cineva a dat-o în bara...

Razboiul nu mai are aceeasi putere de distrugere: în prezent numarul celor care se sinucid e mai mare decît al celor morti în conflicte armate. Foametea dispare: oamenii sufera mai degraba din cauza obezitatii decît din cauza malnutritiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai multi oameni mor de batrînete decît în urma bolilor infectioase.
 
Ce anume va lua însa locul razboiului, foametei si molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi însine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari exploreaza proiectele, visurile si cosmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca sa devina asemenea zeilor, învingînd moartea si creînd viata artificiala. Este chiar urmatorul stadiu al evolutiei – Homo deus.

Sapiens ne-a aratat de unde venim. Homo deus ne arata încotro ne îndreptam.
 
De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: razboiul, foametea si molimele. În secolul XX, a reusit sa le rezolve în mare masura. Razboiul nu mai are aceeasi putere de distrugere: în prezent numarul celor care se sinucid e mai mare decît al celor morti în conflicte armate.
 
Foametea dispare: oamenii sufera mai degraba din cauza obezitatii decît din cauza malnutritiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai multi oameni mor de batrînete decît în urma bolilor infectioase. Ce anume va lua însa locul razboiului, foametei si molimelor în agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi însine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari exploreaza proiectele, visurile si cosmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va încerca sa devina asemenea zeilor, învingînd moartea si creînd viata artificiala. Este chiar urmatorul stadiu al evolutiei – Homo deus.
 
„O carte remarcabila, cu perspective si reinterpretari profunde ale lucrurilor pe care credeam ca le stim despre noi si despre istoria noastra. O carte foarte inteligenta, plina de observatii patrunzatoare si ironie muscatoare... O carte neobisnuita, o carte cool.” (The Guardian)
 
„Asemenea marilor epopei, Sapiens avea nevoie de o continuare. Aceasta este Homo deus, în care viitorul dupa toate probabilitatile apocaliptic este imaginat în detaliu. E un scenariu fascinant al nenumaratelor moduri în care am putea sa dam gres din cauza ca vrem prea mult.” (The Observer)
 
„O carte extraordinara... Nu doar schimba felul în care vezi lumea dupa ce o citesti, ci înfatiseaza trecutul într-o lumina diferita.” (Mail on Sunday)
 
„Provocatoare... Opera unui gînditor înzestrat.” (The New York Times)
 
„Harari are abilitatea de a condensa memorabil mari idei si de a le îmbina cu umorul. El ne ofera nu doar lectii de istorie, ci o lectie de metaistorie.” (The Washington Post)
 
„Istoria a început cînd oamenii au inventat zeii si se va sfîrsi cînd oamenii vor deveni zei.” (Yuval Noah Harari)
 
CUPRINS:
 
Capitolul 1: Noua agenda a omenirii  
     
Partea I
HOMO SAPIENS CUCERESTE LUMEA
 
Capitolul 2. Antropocenul    
Capitolul 3. Scânteia umana    
 
Partea a II-a
HOMO SAPIENS CONFERA SENS LUMII
 
Capitolul 4. Povestitorii    
Capitolul 5. Cuplul ciudat    
Capitolul 6. Alianta moderna    
Capitolul 7. Revolutia umanista    
 
Partea a III-a
HOMO SAPIENS PIERDE CONTROLUL
 
Capitolul 8. Bomba cu ceas din laborator        
Capitolul 9. Marea deconectare    
Capitolul 10. Oceanul constiintei    
Capitolul 11. Religia datelor    
Note    
Multumiri    
Credite pentru ilustratii    
Index    
 
 
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0208 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.