Grecii. O istorie globală

Grecii. O istorie globală
Preț: 119,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-1466-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 496

DESCRIERE

 
Grecii. O istorie globală - Roderick Beaton
 
Cartea de față este povestea unei culturi care a contribuit mai mult ca oricare alta la felul în care trăim azi în Occident. Este o poveste care ne poartă pe întregul glob și străbate aproape patru milenii de istorie, de la comorile arheologice ale spațiului egeean din Epoca Bronzului și miturile vechilor zei și eroi, până la politicile Uniunii Europene de astăzi. Suntem martori la gloria faimoaselor orașe-stat Atena și Sparta, la campaniile duse pe teritorii îndepărtate de Alexandru cel Mare, la începuturile creștinismului, la imperiul de o mie de ani al bizantinilor, la revirimentele valorilor clasice din epoca renascentistă și cea iluministă.
 
Este o poveste a invențiilor și a descoperirilor – a alfabetului, a filosofiei și științelor – dar și a reinventărilor, căci grecii au știut să se adapteze schimbărilor, uneori catastrofale, și au redescoperit noi moduri de a supraviețui și de a-și pune amprenta pe lumea din jur, inclusiv astăzi, printr-o diasporă risipită pe cinci continente. Rezultat al unei vieți de asidue cercetări academice duse de unul dintre cei mai stimați experți ai domeniului, Grecii este povestea profund revelatoare, de dimensiuni epice, a destinului grecilor și „O monumentală, cuprinzătoare istorie a grecilor, a impactului lor global.
 
Roderick Beaton este profesor emerit la King’s College London, unde deține catedra Koraes de istorie, limbă și literatură greacă modernă și bizantină. I-a fost decernat de patru ori Premiul Runciman, printer cărțile încununate cu această distincție numărându-se George Seferis: Waiting for the Angel: A Biography; Byron's War: Romantic Rebellion, Greek Revolution (finalistă și la Premiul Duff Cooper) și, mai recent, Greece: Biography of a Modern Nation (finalistă și la Premiul pentru istorie Cundill). Este membru al Academiei Britanice și Comandor al Ordinului de Onoare al Republicii Elene.
 
CUPRINS:
 
Lista a hărților şi credite
Prefaţă
1. Despre lespezi şi legende / 19
2. „Lumea lui Homer, nu a noastră" / 48
3. Inventarea politicii, descoperirea cosmosului / 73
4. Primele războaie mondiale şi epoca „clasică" / 100
5. Capitală culturală / 132
6. Lumea elenistică / 165
7. Imperiul grec al Romei / 196
8. Convertirea la creştinism / 227
9. „Ochii universului" / 254
10. „Oraşul râvnit de o lume întreagă" / 272
11. State mutant / 291
12. Între două lumi / 315
13. „Renaşterea greacă" / 339
14. Stat european, națiune globală / 364
15. Noi lespezi, noi legende / 389
Epilog / 404
Mulțumiri / 407
Listă de ilustrații şi credite foto / 410
Permisiuni de publicare/ 414
Note / 415
Lecturi suplimentare / 476
Indice / 482
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0506 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.