Galben. Povestea unei culori captivante

Galben. Povestea unei culori captivante
Preț: 42,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786066395441
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 276

DESCRIERE

Galben. Povestea unei culori captivante - Michel Pastoureau
 
Astăzi, în Europa, galbenul este o culoare discretă, puțin prezentă în viața cotidiană și puțin solicitată în lumea simbolurilor. Nu a fost întotdeauna așa. Popoarele din Antichitate vedeau în el o culoare aproape sacră, aceea a luminii, căldurii, bogăției și prosperității. Grecii și romanii i-au acordat un loc important în ritualurile religioase, iar celții și germanii îl asociau cu aurul și nemurirea.
 
Declinul și ambivalența galbenului datează din Evul Mediu: pe de o parte, galbenul rău, al bilei amare și al sulfului demonic (semn de minciună, lăcomie, crimă, uneori boală sau nebunie), culoarea ipocriților, trădătorilor (Iuda); de cealaltă parte, galbenul bun, al aurului, mierii și grâului copt (semn de putere, bucurie, belșug).
 
Chiar dacă știința îl plasează printre culorile primare, galbenul este cu greu valorizat în timpurile moderne. Apropierea lui de portocaliu îi conferă o aură de veselie, sănătate, vitalitate și beneficii pentru starea de bine, precum fructele coapte și vitaminele pe care acestea le conțin.
 
Ce se va întâmpla în deceniile următoare, dat fiind vastul și zgomotosul proces de globalizare? Va rămâne albastrul culoarea preferată a Europei, iar galbenul va fi eterna victimă neiubită a unui trecut simbolic prea greu de suportat?
 
Unele zvâcniri și frisoane par să anunțe schimbări nu numai în emblematica politică și în uzanțele cotidianului, ci și, mai ales, în sistemele de valori și în tipurile de sensibilitate. Dacă nu aș fi istoric, ci creator – pictor, stilist, grafician, designer, publicitar –, aș profita de acest lucru și aș miza mai mult pe galben. Mi-aș propune să-l recuceresc și să-i ofer un loc demn de acela pe care l-a avut în Antichitatea greacă și romană și pe care l-a pierdut în Evul Mediu, fără să-l mai recupereze ulterior. Este galbenul o culoare a viitorului?
 
Eminent profesor și savant, Michel Pastoureau a studiat la École Nationale des Chartes, colegiu pentru arhiviști și bibliotecari. Din 1983, conduce catedra de Istoria simbolismului occidental și este director de studii la École Pratique des Hautes Etudes la Sorbona. Este membru al Academiei Internaționale de Heraldică și vicepreședinte al Societății Franceze de Heraldică.
 
Profesorul Pastoureau a publicat numeroase lucrări, printre care cărți despre istoria culorilor, a animalelor, a simbolurilor și a cavalerilor Mesei Rotunde, precum și despre embleme și heraldică, sigilografie și numismatică.
 
CUPRINS:

Introducere

O CULOARE BENEFICĂ
De la origini până în secolul V
Ocrurile din Paleolitic / 16
Metalul galben/21
Mitologii de aur / 28
Culte solare/36
Vopsirea în galben / 44
Hainele galbene / 48
Afacerea Clodius/56
Ce ne învață lexicul / 62
Tăcerea din Biblie și cea
a Sfinților Părinți / 67

O CULOARE ECHIVOCĂ
Secolele VI-XV
Fără galben în cultul creştin / 78
Galbenul blazonului / 87
Un simbolism ambivalent / 92
Prestigiul părului blond / 100
Bila şi urina / 109
Invidie, minciună şi trădare / 115
Haina lui Jan Hus și cea a lui Iuda / 124
La originea stelei galbene? / 136

O CULOARE DETESTATĂ
Secolele XVI-XXI
Galbenul pictorilor/150
Galbenul savanţilor / 164
Galbenul în viaţa cotidiană / 170
Dicţionare şi enciclopedii / 181
Orientul este la modă / 188
Discretie, transgresiune și modernitate / 198
La marginea galbenului: portocaliul / 212
Pe terenurile de sport / 223
Galbenul în prezent / 228
Note / 240
Bibliografie / 259
Credite imagini/267
Mulţumiri / 269

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0280 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.