Fondul lexical principal al limbii romane - Mihai Vinereanu

Fondul lexical principal al limbii romane - Mihai Vinereanu
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 5948489101229
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 600

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Fondul lexical principal al limbii romane - Mihai Vinereanu
 
... ideea publicarii unui Dictionar Etimologic Limbii Române numai cu cuvintele din fondul principal a aparut ca o necesitate pentru a scoate mai bine în evidenta adevarata origine a limbii române. Dictionarul de fata contine 1680 de cuvinte-titlu din fondul principal al limbii române între care au fost incluse toate macro-hidronimele (denumirea marilor cursuri de apa) din România si din zonele adiacente care au fost cândva locuite de traci, iliri sau geti, dar si un numar mai mic de micro-hidronime din România, precum si o serie de toponime mai reprezentative.
 
Aceste date demonstreaza nu doar continuitatea poporului român, dar si vechimea sa pe aceste locuri. Un astfel de dictionar este o premiera absoluta, acest demers fiind o necesitate în cultura româna de astazi.
 
Alexandru Cihac, autorul primului dictionar etimologic al limbii române, considera ca doar 20% din lexicul limbii române este de origine latina, 40% de origine slava, 20% turcesti si celelalte 20% de alte origini, iar aceasta statistica a ramas cam aceeasi, din moment ce metoda de lucru a ramas aceeasi.
 
Cu toate acestea, dupa cercetarile noastre, doar ceva mai putin de 12% din lexicul limbii române este comun cu cel latin, restul de 88% difera de cel latin, dintre care 84% sânt elemente lexicale de origine traco-daca având cognati în alte limbi indo-europene, provenind din proto-indo-europeana si se raporteaza în marea lor majoritate direct la diversi radicali proto-indo- europeni. în fine, circa 4% sânt împrumuturi din alte limbi.
 
Este cartea de lingvistica cea mai asteptata de catre romani pentru ca face lumina in lingvistica nationala. Cel care s-a referit la fondul lexical national a fost stalinistul Alexandru Graur, care a scos o cartulie in anul 1950, in care arata, impreuna cu altii, ca aproape jumatate din cuvintele de baza ale limbii romane erau de origine slava, restul fiind de origine latina, turca, bulgara sau maghiara. Aceasta minciuna ordinara a continuat pana in zilele noastre
 
Acum lingvistul roman Mihai Vinereanu restabileste adevarul istoric si ne ofera o carte solida si extrem de argumentata stiintific in care demonstreaza ca limba romana este una din cele mai vechi limbi din lume, stabila si continua, cu evidente proprietati interne de reproducere care, in fondul ei lexical principal, contine cuvinte autohtone in proportie de 84%, latine, circa 11%, iar slave, doar 2%, restul fiind maruntisuri.
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0449 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.