Focul tăcut. Legătura dintre inflamație, boli și dietă

Focul tăcut. Legătura dintre inflamație, boli și dietă
-6,8%
Preț: 55,00 lei
59,00 lei (-6,78%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-789-394-6
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 496

DESCRIERE

Focul tăcut. Legătura dintre inflamație, boli și dietă - Dr. Shilpa Ravella
 
... o captivantă investigare a inflamației – forța ascunsă aflată la rădăcina tuturor bolilor moderne – precum și a modului în care putem să o prevenim, să o tratăm sau chiar să îi neutralizăm efectele.

Inflamația este răspunsul ancestral al organismului la cele mai mari amenințări, prima sa linie de apărare împotriva rănilor și agenților patogeni străini. Însă amenințările cu care ne confruntăm în prezent s-au schimbat, iar cercetările științifice recente ne arată modul în care inflamația se poate întoarce și împotriva noastră, mocnind în spatele principalilor inamici care ne ucid în ziua de azi: de la boli cardiovasculare și cancer la depresie, îmbătrânire și afecțiuni autoimune misterioase.

În Focul tăcut, dr. Shilpa Ravella investighează rolul din ce în ce mai important al inflamației ascunse ca sursă comună a bolilor moderne – precum și modalitățile prin care o putem controla. Îi întâlnim în carte pe revoluționarul patolog german Rudolf Virchow, care a pus bazele științei moderne a inflamației, pe excentricul zoolog rus Ilia Mecinikov, care a descoperit una dintre celulele esențiale ale sistemului nostru imunitar, precum și pe cercetătorii pasionați ai zilelor noastre, care împing permanent limitele științei medicale și nutriționale. Cu ajutorul unor fascinante studii de caz, dr. Ravella ne dezvăluie modurile în care ne putem reinventa relația cu mâncarea și cu microbiomul, spre beneficiul propriei noastre sănătăți, dar și al sănătății planetei.

Realizând o sinteză a istoriei medicinei, a cercetărilor revoluționare și a practicii clinice inovatoare, dr. Ravella consideră că inflamația poate fi fundația unei teorii atotcuprinzătoare asupra bolilor. O adevărată schimbare de paradigmă în înțelegerea unuia dintre cele mai misterioase și mai discutate subiecte în medicină și nutriție, această carte ne învață cum să trăim mai mult și mai bine.

„Microbiomul intestinal, care conține miliarde de microorganisme, a ajuns în atenția oamenilor de știință la începutul secolului XXI. Acum, microorganismele sunt considerate simbioți esențiali pentru sănătatea unui individ, nu doar agenți patogeni responsabili de declanșarea bolilor. Microorganismele de la nivelul intestinului joacă un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar și în inflamație.” – Dr. Shilpa Ravella – Focul tăcut
 
Shilpa Ravella este medic gastroenterolog specializat în nutriție, cu experiență în domeniul transplantului, și asistent universitar la Centrul Medical al Universității Columbia. Articolele ei au apărut în publicații precum The Atlantic, New York Magazine, Slate, Discover și USA Today, printre altele. A fost invitată în calitate de expert la emisiunea Good Morning America a postului de televiziune ABC, iar revistele Forbes, Cosmopolitan, Food and Wine, Glamour și Women's Health au publicat interviuri cu ea. Conferința ei TED-Ed, „How the Food You Eat Affects Your Gut” are peste cinci milioane de vizualizări.

Medicii pot să examineze orice parte a corpului folosind instrumente de precizie, privind cu atenție în interiorul organelor și al țesuturilor, sau să apeleze la tehnici de investigație imagistică și la analize de sânge pentru a obține și mai multe informații. Astfel, pot să descopere o pierdere de funcție, care este un semn esențial al inflamației. Pot să numească ceea ce văd, folosind adesea sufixul „-ită“ pentru a desemna inflamația. Înainte de 1800, existau doar 20 de astfel de denumiri¹ cu sufixul „-ită“ (prima înregistrată a fost artrita, descrisă în anul 1543 drept „slăbiciune la nivelul tuturor articulațiilor corpului, o disfuncție umorală care cauza acest lucru“), după care această exprimare a început să fie folosită la scară largă.

Inflamația creierului se numește encefalită, iar cea a intestinului — colită. Hepatită în cazul ficatului, nefrită în cazul rinichilor, miocardită în cazul muşchiului inimii. Bolile care se termină cu acest sufix sunt de ordinul sutelor în dicționarele medicale și multe dintre ele sunt cunoscute publicului larg: apendicită, amigdalită, bronşită, dermatită. Fie că e acută sau cronică, inflamația aduce împreună toate tipurile de medici şi de boli, face legătura între cabinete şi spitale.
 
În secolul XXI, am ajuns într-un punct culminat în care, pentru prima dată, oamenii de știință au putut să declare ferm că inflamația ascunsă poate fi o consecință și o cauză a bolilor, combinându-se cu factorii genetici și cei de mediu pentru a provoca un dezastru. De fapt, poate fi un factor comun, care se întâlnește în aproape toate bolile. Forța care a luptat împotriva principalilor noștri ucigași de-a lungul timpului, asigurând vindecarea rănilor şi distrugerea microbilor, acum mărșăluiește printre bolile lumii moderne, înşelătoare și contradictorie, dezvoltându-se în tăcere înainte de a exploda subit.

Dincolo de tratamentul medicamentos, în încercarea de a înțelege și de a combate inflamația au început să se evidenţieze două idei, ambele cu origini în știința în continuă expansiune, gata să submineze medicina modernă.În primul rând, ideea referitoare la dietă. Un numår tot mai mare de studii științifice au indicat faptul că dieta poate să determine, să combată sau să trateze inflamația.

În al doilea rând, ideea microorganismelor. Microbiomul intestinal, care conține miliarde de microorganisme, a ajuns în atenția oamenilor de știință la începutul secolului XXI. Acum, microorganismele sunt considerate simbioți esențiali pentru sănătatea unui individ, nu doar agenți patogeni responsabili de declanşarea bolilor. Microorganismele de la nivelul intestinului joacă un rol esenţial în funcționarea...

CUPRINS:

Introducere
Capitolul 1: Metamorfoza
Capitolul 2: Horror Autotoxicus
Capitolul 3: O senzație de strangulare
Capitolul 4: Răni deschise
Capitolul 5: Legături anatomice strânse
Capitolul 6: Materia cenușie
Capitolul 7: Rezoluția
Capitolul 8: Conversații tăcute
Capitolul 9: Războaiele kilogramelor în plus
Capitolul 10: Dulce, sărat, letal
Capitolul 11: Microorganisme benefice
Capitolul 12: Agricultura industrială
Capitolul 13: Mangiafoglia
Capitolul 14: Un stil de viață sustenabil
Capitolul 15: Tratamente,, murdare"
Capitolul 16: Insula Paştelui
Capitolul 17: Himere umane
Mulţumiri
Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0199 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.