Ezoterismul crestin. Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine

Ezoterismul crestin. Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-954-0
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 160

DESCRIERE

Ezoterismul crestin. Ordinele initiatice si simbolismul profund al traditiei crestine - Rene Guenon
 
... in 1925, in conferinta sa despre Metafizica orientala, Guenon facea o declaratie ce nu lasa loc niciunui echivoc. Dupa ce a vorbit despre "metafizica partiala" a lui Aristotel si a continuatorilor sai, el spunea: "In ce ne priveste, avem certitudinea ca, in antichitate si in Evul Mediu, au existat in Occident, la dispozitia unei elite, doctrine pur metafizice si pe care le putem numi complete, inclusiv aceasta realizare care, pentru majoritatea modernilor, este fara indoiala un lucru greu de conceput"...
 
Studiile reunite in volumul de fata sunt consacrate, in marea lor majoritate, unor organizatii pe care Rene Guenon le considera ca fiind, in Evul Mediu, detinatoarele invataturii si metodelor ezoterismului crestin: Ordinul Templului, Fidelii Amorului, Cavaleria Sfantului-Graal. Cu acest titlu, ele constituie o intregire a Ezoterismului lui Dante si a Regelui Lumii. Le-am precedat cu doua studii intitulate"Despre limbile sacre" si "Crestinism si Initiere". Primul, care pune in lumina importanta limbii ebraice in crestinism, arata calea de cercetare cea mai importanta poate, pentru un studiu aprofundat al stiintelor traditionale si metodelor ezoterismului crestin. Al doilea priveste structura crestinismului sub dublul sau aspect religios si initiatic.
 
Este remarcabil ca, in Bisericile din Orient, n-a existat niciodata misticism in sensul in care a fost inteles in crestinismul occidental incepand cu secolul XVI; acest fapt ne poate sugera ca o anumita initiere, de genul celor la care am facut aluzie, s-a mentinut in aceste Biserici si, in mod efectiv, se gaseste in isihasm, al carui caracter realmente initiatic pare neindoielnic.
...
In ciuda originilor initiatice ale crestinismului, acesta, in starea sa actuala, nu este cu siguranta nimic altceva decat o religie, adica o traditie de ordin exclusiv exoteric, neavand in el insusi alte posibilitati decat cele ale oricarui exoterism; el nu le pretinde de altfel in niciun fel, deoarece nu e vorba niciodata in ce-l priveste de altceva decat de a obtine "mantuirea".
 
O initiere poate fireste sa i se suprapuna, si ar fi necesara chiar pentru ca traditia sa fie intr-adevar completa, posedand efectiv cele doua aspecte exoteric si ezoteric; insa, in forma sa occidentala cel putin, aceasta initiere, in fapt, nu mai exista in prezent. E de altfel evident ca respectarea riturilor exoterice este suficienta din plin pentru a atinge "mantuirea"; asta e deja mult, desigur, si chiar tot ce pot pretinde in mod legitim, astazi mai mult decat oricand, imensa majoritate a fiintelor umane; dar ce vor face, in aceste conditii, cei pentru care "Paradisul nu este inca decat o inchisoare"?
Rene Guenon
 
CUPRINS
 
Cuvant inainte (Jean Reyor)
Scurta privire asupra ezoterismului crestin (17-150)
 
Partea intai
Structura si caracteristica traditiei crestine 17
Despre limbile sacre 19
Crestinism si initiere 25
 
Partea a doua
Despre cateva organizatii initiatice crestine 49
Pazitorii Pamantului Sfant 51
Limbajul secret la Dante si la "Fedeli D'amore" I 65
Limbajul secret la Dante si la "Fedeli D'amore" II 85
Noi consideratii despre limbajul secret la Dante 97
"Fedeli D'amore" si "Curtile Amorului" 105
Sfantul Graal 117
Inima-Sacra si legenda Sfantului Graal 139
 
SFANTUL BERNARD (151-174)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0221 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.