Expresia psihopatologică în pictură

Expresia psihopatologică în pictură
Preț: 149,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-0747-6
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 386

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Expresia psihopatologică în pictură - Aurel Romila
 
... in ce măsură desenele și picturile persoanelor atinse de boala psihică pot transmite fiorul și încântarea pe care privitorul le trăiește în fața unui Rembrandt? Care sunt criteriile care despart arta „adevărată", recunoscută public, de aceste expresii interioare? Și, apoi, din perspectiva medicului și a psihologului, întrebarea vizează valoarea lor diagnostică – cât de mult pot discrimina aceste creații între o tulburare și alta sau cât pot oferi un prognostic al bolii?
 
Cu cele mai bine de 800 de lucrări pe care le prezintă, realizate de peste 250 de pacienți psihiatrici, cartea de față deschide o cale către lumea abisală a bolnavului psihic, permițându-ne să aruncăm o privire înăuntru și să căutăm un sens dezechilibrului.
 
Prof. univ. Aurel Romila, medic psihiatru, a fost șeful Catedrei de Psihiatrie de la UMF "Carol Davila" din București (1994-2004), unde, în prezent, este conducător de Doctorat. În cariera sa didactică la UMF și UEB a predat o concepție psihopatologică modernă, sistematică, bazată pe o ideație clară și distinctă sub influența lui Descartes și Henri Ey. În prezent predă la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București și, din 1990, este președintele-fondator al Asociației Psihiatrilor Liberi din România (APLR)
 
A inițiat și a clădit Pavilionul de Resocializare (astăzi Pavilionul 9) de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia", unde a activat din 1962 până în 2004, înființând 14 ateliere cu diverse activități și meserii pentru bolnavii internați. Resocializarea este o concepție originală în psihiatria contemporană, care a fost probată timp de mai mulți ani prin activitate productivă și recompensarea bănească a bolnavilor psihici cu 30% din valoarea produsului. Pe lângă aspectul economic, resocializarea a influențat metodele psihoterapice prin meloterapie, expresie plastică, teatru etc.
 
CUPRINS:
 
PARTEA I: CONSIDERAȚII TEORETICE
RAPORTURILE EXPRESIEI PLASTICE CU PSIHIATRIA
1. Datele problemei
2. Valoarea psihiatrică a expresiei plastice
3. Valoarea psihopatologică a expresiei plastice
4. Metoda
PARTEA a II-a: CERCETARE PERSONALĂ
PICTURĂ ȘI RESOCIALIZARE
5. Concepția și metoda de lucru
Rezultate
A. Expresia plastică la oligofreni
B. Expresia plastică în bolile cerebrale organice
C. Expresia plastică în epilepsie
D. Expresia plastică în alcoolism
E. Expresia plastică în psihopatii
F. Expresia plastică în nevroze
G. Expresia plastică în psihoza maniaco-depresivă
H. Expresia plastică în schizofrenie
6. Discuții
7. Concluzii

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0362 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.