Experienţe ale extazului - Ioan Petru Culianu

Experienţe ale extazului - Ioan Petru Culianu
Preț: 39,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-6242-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 320

DESCRIERE

Experienţe ale extazului - Ioan Petru Culianu
 
... viziuni si transe, inaltari la cer, zboruri magice, stari cataleptice sau posedare de catre spirite, toate, pina la contactul direct al initiatului cu divinitatea, se inscriu printre modalitatile extazului, ale „iesirii din sine”.
 
„In Experiente ale extazului, Ioan Petru Culianu abordeaza studiul ascensiunii extatice ca istoric al religiilor. El isi limiteaza investigatia la o arie culturala precisa si in acelasi timp considerabila – de la vracii greci, precursori ai lui Platon, pina la Evul Mediu crestin –, fiind insa familiarizat si cu alte forme de ascensiune celesta, atestate in samanisme din China, India sau Australia. Culianu analizeaza si compara anumite traditii extatice orientale si occidentale pentru a le degaja structurile si, pe cit posibil, a le preciza «istoria».

Dupa autor, ascensiunea extatica a sufletului cunoaste doua tipuri specifice: primul, pe care-l numeste «grecesc», comporta trecerea prin cele sapte sfere planetare (de regasit inca la Dante, Ficino si Pico della Mirandola). Celalalt, pe care il numeste «iudaic», prevede de asemenea o ascensiune in sapte (uneori trei) etape, dar acestea nu presupun niciodata existenta cerurilor planetare. Acest al doilea tip de ascensiune este atestat in numeroase apocalipse evreiesti si crestine si il regasim in povestirile despre mi’raj-ul Profetului. Este inutil sa mai subliniem importanta si originalitatea lucrarii de fata. Cercetarile lui Culianu intereseaza deopotriva istoria generala a religiilor si istoria religioasa a Orientului Apropiat, a Mediteranei orientale si a Antichitatii tirzii.” (Mircea Eliade)

CUPRINS:
 
Prefaţă (Mircea Eliade)
Introducere
Notă cu privire la semnificaţia termenului de „extaz"

Capitolul I
Iatromanţii

Capitolul II
Demonizarea cosmosului şi dualismul gnostic

Capitolul III
Războaiele cereşti şi gnoza

Capitolul IV
Ascensiunea sufletului în misterele din Spätantike

Capitolul V
Zborul magic

Capitolul VI
Incubaţie şi catalepsie la Plutarh

Capitolul VII
Ordinea şi dezordinea sferelor

Capitolul VIII
Pons subtilis

Capitolul IX
De la mistica tronului la legendele despre mi'rāj

Note şi referinţe
Postfaţă
Ascensiunea celestă a sufletului. Interpretări, metode şi controverse
la Ioan Petru Culianu (Eduard Iricinschi)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0464 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.