Experiența mistică la Abraham Abulafia

Experiența mistică la Abraham Abulafia
Preț: 39,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
ISBN: 978-973-46-7809-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 256

DESCRIERE

Experiența mistică la Abraham Abulafia - Moshe Idel
 
Abulafia descrie acest sistem cu doi termeni fundamentali: Cabala profetica si Cabala Numelor Divine.

Primul termen (pe care eu l-am  tradus în general prin Cabala extatică în corpul acestei lucrări) se referă la scopul acestei căi mistice, şi anume realizarea „profeţiei" sau a „extazului", manifestări ale revelaţiei şi uniunii cu Divinul (devequt), desemnate de termenul clasic profeţie (nevu'ah) în absenţa unuia mai potrivit şi mai cuprinzător.
 
Al doilea termen, Cabala Numelor, se referă la tradiţiile ezoterice privitoare la natura Numelor Divine şi la utilizarea lor pentru atingerea extazului. Cei doi termeni nu sunt, în principiu, noi şi au fost cel mult ajustaţi la nevoile sistemului particular al lui Abulafia.

Această Cabala se deosebeşte de celelalte sisteme cabalistice ale vremii sale atât prin scopul esenţial al Cabalei extatice, cât şi prin tehnicile atingerii lui. în vasta literatură cabalistică compusă în ultima treime a veacului al XlII-lea în Catalonia şi Castilia, un loc central este acordat discuţiilor privind natura sistemului divin, incluzând atât nivelul său cel mai profund şi mai îndepărtat - 'Ein Sof (infinitul) -, cât şi aspectul său revelat, cele zece sefirot.
 
O caracteristică suplimentară a acestei literaturi este accentul pus pe rolul mitzvot, a căror îndeplinire în manieră cabalistică, având intenţia de a actualiza efectul acestor acte asupra lumii divine, este un element de bază al Cabalei spaniole şi în special al Sefer ha-Zohar. Această doctrină complexă a Divinităţii, dezvoltată mai presus şi dincolo de ceea ce exista în Cabala la începutul secolului al XlII-lea, era străină de spiritul lui Abulafia, care vede în ea pericolul unei erezii. El îi acuză pe unii cabalişti - referindu-se, se pare, la Ibn Adret printre altele, de a fi chiar mai răi decât creştinii: în timp ce aceştia din urmă cred într-un Dumnezeu treimic, cabaliştii sefirotici cred într-un sistem de zece forţe divine distincte!
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte (Shlomo Pines)            
Mulţumiri
Introducere    
Capitolul 1. Tehnici pentru atingerea extazului    
Capitolul 2. Muzica şi Cabala extatică
Capitolul 3. Experienţa mistică                 
Capitolul 4. Imagini erotice pentru experienţa extatică
Bibliografie    
Index tematic şi de nume proprii    
Index de titluri

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0349 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.