Europenii. Trei vieți și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea

Europenii. Trei vieți și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea
Preț: 69,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-8442-7
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 456

DESCRIERE

Europenii. Trei vieți și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea - Orlando Figes
 
... pornind de la un număr uriaș de documente, scrisori și alte materiale din arhive, bine-cunoscutul istoric Orlando Figes face o analiză a Europei în ansamblu și a culturii europene așa cum s-a configurat ea în secolul al XIX-lea, ajungînd să se impună ca unic model în întreaga lume. În stilul său de mare povestitor, Figes reconstituie destine diverse pentru a recompune lumea culturală europeană de secol XIX.
 
În centru se află acum trei personaje care, prin nenumăratele lor legături, conduc spre toate mișcările și personalitățile culturale ale epocii: Pauline Viardot, mezzosoprană și compozitoare, Louis Viardot, critic de artă, director de teatru și jurnalist, și celebrul scriitor rus Ivan Turgheniev.
 
... abia în secolul al XIX-lea s-a putut dezvolta pe întregul continent o cultură de masă relativ integrată.
 
Europenii este o istorie internațională. Priveşte Europa în ansamblu, nu împărţită în state-naţiuni sau zone geografice, precum în majoritatea istoriilor europene, care s-au concentrat mai curând asupra rolului culturii în mişcările naţionaliste şi în proiectele de formare a naţiunilor în secolul al XIX-lea decât asupra artelor ca forţă unificatoare a naţiunilor. Scopul meu este să abordez Europa ca pe un spaţiu al transferurilor, traducerilor şi schimburilor culturale care transcend granițele naţionale, din care o „cultură europeană” - o sinteză internaţională a formelor, ideilor şi stilurilor artistice - avea să ia naştere şi să distingă Europa de restul lumii.
 
După cum spunea cândva Kenneth Clark, mai toate marile progrese ale civilizaţiei - şi realizările sclipitoare ale culturii europene din secolul al XIX-lea s-au numărat cu siguranță printre ele - au avut loc în perioade de internaţionalism extrem, când oamenii, ideile şi creațiile artistice au circulat liber între naţiuni.
 
În multe privinţe, cartea este o explorare a epocii căilor ferate ca primă perioadă a globalizării culturale - căci aceasta este în realitate ceea ce reprezintă crearea unei pieţe europene pentru arte în secolul al XIX-lea. Mulţi s-au opus acestui proces de la bun început - naţionaliştii, evident, care se temeau că fluxul internațional al traficului cultural va submina cultura şi originalitatea distincte ale naţiunilor lor -, dar nimeni nu a fost capabil să-l împiedice...
 
CUPRINS:
 
Notă despre bani
Lista ilustraţiilor
Hărţi
 
Introducere
1. Europa în 1843
2. O revoluţie pe scenă
3. Artele în epoca reproducerii mecanice.
4. Europeni în mişcare.
5. Europa se amuză.
6. Țara fără muzică.
7. Cultură fără frontiere.
8. Moartea şi canonul
Epilog
Referințe bibliografice.
Mulțumiri.
Index.
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0238 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.