Eroarea lui Broca

Eroarea lui Broca
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-400-618-9
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 232

DESCRIERE

Eroarea lui Broca - Hugues Duffau
 
... mult timp s-a crezut că tumorile pe creier în aria Broca sunt neoperabile. Riscul unei intervenții chirurgicale era ca pacientul să se trezească afazic sau cu diverse dezechilibre cerebrale. Descoperirea-cheie a lui Duffau este una care a devenit între timp universal acceptată în medicină, anume neuroplasticitatea: nu există zone strict delimitate în creier, care să corespundă exclusiv unei funcții neurologice. De pildă, dacă zona vorbirii (de care este responsabilță aria Broca) e afectată de tumoare, este posibil ca de la sine putere creierul să redirecționeze abilitatea vorbirii spre o altă parte a sa, care preia această funcție.
 
Hugues Duffau a început să opereze pacienți cu tumori în aria Broca, în stare de veghe, vorbind cu ei în timpul procedurii, pentru a-și da seama unde să oprească bisturiul, fără a se produce leziuni permanente. Abordarea acestor cazuri este una interdisciplinară, pentru că munca neurochirurgului trebuie să meargă mână-n mână atât cu cea a psihoterapeutului, care ajută pacientul să accepte o astfel de intervenție, cât și cu efortul pacientului care trebuie să comunice cu doctorul, să aibă încredere în el și să accepte să lupte pentru propria viață.

Hugues Duffau, născut la 8 august 1966 în Montauban, Franța, este un renumit neurochirurg, professor universitar și adept al chirurgiei pe creier deschis, ce presupune colaborarea cu pacientul conștient în timpul intervenției, în scopul îndepărtării cu succes a tumorilor cerebrale. Duffau și-a făcut studiile medicale în Franța și, grație unui stagiu la Seattle, l-a întâlnit pe profesorul George Ojeman, care l-a îndrumat în dezvoltarea tehnicii novatoare a cartografierii creierului în timpul intervențiilor chirurgicale pe pacienți în stare de veghe.

Hugues Duffau este în present directorul unui laborator de cercetare Inserm și șeful secției de neurochirurgie de la CHU (Centrul Spitalicesc Universitar) din Montpellier.
 
CUPRINS:
 
Prolog        
1.    Zona lui Broca: începutul luptei    
2.    Un post de observaţie unic            
3.    Patricia        
4.    Declicul în muzică            
5.    Limitele imagisticii medicale    
6.    Revoluţia chirurgiei în stare de veghe    
7.    Intuiţia cu orice preţ
8.    Adio, Broca!    
9.    Să operăm, doctore!        
10.    Depăşirea de sine    
11.    Puterile nesfârşite ale creierului
12.    Explorarea unui creier în stare de veghe    
13.    Omul, această mare fiinţă emoţională    
14.    Gândirea creativă    
15.    Viaţa în blocul operator    
16.    Creierul organizării umane    
Mulţumiri   
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0340 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.