Enigma tablitelor de la Sinaia

Enigma tablitelor de la Sinaia
Preț: 19,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-94710-0-5
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 112

DESCRIERE

Enigma tablitelor de la Sinaia. Scrieri geto-dacice care tulbura istoria - Daniel Roxin
 
Povestea acestor tăbliţe, care dacă ar fi acceptate de mediul academic ca autentice ar răsturna multe din ce ştim noi despre istoria antică, este una controversată, cu elemente care ar putea-o plasa în zona de Teorie a Conspiraţiei, dar, în acelaşi timp, cu o serie de aspecte concrete, verificabile, care ne pun serios pe gânduri în ce priveşte buna-credinţă a celor care au avut acces la ele în decursul timpului.

Conform informaţiilor transmise pe cale orală, dar şi mărturiilor unor oameni avizaţi, se pot decela două variante posibile ale poveştii, fiecare cu argumentele ei. în prima dintre ele se spune că primarii din Sinaia anilor 1920 - 1930 vorbeau despre faptul că în jurul anului 1875, când s-a turnat fundaţia Castelului Peleş, a fost descoperit un tezaur uriaş care conţinea sute de plăci din aur cu o scriere neobişnuită. Din ordinul Regelui Carol aceste plăci au fost copiate în plumb, la Fabrica de cuie din Sinaia. Scopul acestei operaţiuni a fost acela de a păstra informaţia istorică aurul urmând să fie folosit în alte scopuri. Ţara se afla la doi ani distanţă în timp faţă de Războiul de Independenţă din anul 1877, iar acest aur ar fi urmat să fie folosit pentru cheltuielile de război.
 
Odată realizate, copiile în plumb ar fi ajuns |a Mănăstirea Sinaia, de unde la sfârşitul sec olului al XlX-lea, odată cu înfiinţarea Muzeului Naţional de Antichităţi, ar fi fost transferate la Bucureşti, fără a fi însă înregistrate. Astfel, dintre cele peste 200 de plăci din plumb intrate în administrai instituţiei bucureştene, în anii 1970 nu mai putea fi găsită niciuna, pentru ca în anii 2002, 2003 să reapară, nu se ştie de unde, 35 dintre acestea, care au fost aruncate într-un subsol, tot neînregistrate.
 
în urmă cu câţiva ani, sub presiunea unor persoane private, reprezentanţii actualului Institut de Arheologie „Vasile Pârvan" nu au mai avut încotro şi le-au înregistrat pe cele existente, numărul lor fiind de 34. Toate cele 34 de tăbliţe care se mai găsesc astăzi la Institut pot fi văzute la sfârşitul acestui capitol.
 
CUPRINS:
 
CAPITOLUL 1
Dovezi ale prezenţei scrisului la geto-daci    
CAPITOLUL 2
Povestea Tăbliţelor de la Sinaia    
CAPITOLUL 3
Ce se ascunde la Mănăstirea Sinaia?    
CAPITOLUL 4
Un lingvist rus a descoperit în Rusia 50 de Tăbliţe de Aur    
CAPITOLUL 5
Dovezi ale autenticităţii    
CAPITOLUL 6
Conţinutul Tăbliţelor. Controverse    
CONCLUZII    
BIBLIOGRAFIE    
FILMOGRAFIE    
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0263 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.