Emotiile morale in viata de zi cu zi

Emotiile morale in viata de zi cu zi
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-26-1756-1
Anul publicării: 2023
Pagini: 272

DESCRIERE

Emotiile morale in viata de zi cu zi - Septimiu Chelcea
 
... eseurile din acest volum ofera cititorilor repere pentru intelegerea emotiilor pe care le traim intr-un context social sau altul. Aceste repere sunt, in fapt, rezultatele cercetarilor psihosociologice, care de multe ori contrazic prejudecatile sau care completeaza si depasesc in mod fericit cunoasterea la nivelul simtului comun. In primul rand, sunt prezentate emotiile bazate pe evaluarea sinelui (self-conscious emotions), o clasa de emotii morale din care fac parte rusinea, vinovatia, regretele si mandria. Lipsit de aceste emotii, persoana ar decadea din demnitatea de om.

„Emoțiile sunt reacții la evenimentele semnificative pentru persoane, incluzând reacții fiziologice, comportamentale, cognitive și experiențe subiective de plăcere sau neplăcere” (Parrott, 1996, p. 198). De reținut structura emoțiilor și faptul că nu orice stimul exterior generează emoții, ci numai cei semnificativi.

Emoția este cel mai bine definită ca o ’condiție activată a organismului‘. Unele emoții sunt specifice unei trebuințe actuale: durere, foame, teamă, dorință sexuală; altele sunt mai penetrante și mai de durată: anxietate, depresie sensibilitate, venerație. Oricare ar fi tonalitatea sau durata lor, emoțiile pot fi considerate ca un semnal că lucrurile nu merg bine cu noi, sau ca o asigurare că totul este în ordine. Adesea, ele sunt tonice, ajută individul să obțină cele necesare pentru supraviețuirea fizică și pentru protecția și dezvoltarea ulterioară a personalității sale.

În afara celor șase emoții de bază (bucurie, dezgust, frică, furie, surpriză, tristețe), profesorii Ștefan Boncu și Dorin Nastas din Departamentul de psihologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au inclus în volumul pe care l-au coordonat 22 de emoții complexe: admirația, anxietatea, bucuria malițioasă, compasiunea, dezamăgirea, dezgustul, disprețul, doliul, dragostea, evlavia morală, fericirea, gelozia, invidia, jena, mândria, nostalgia, plictiseala, recunoștința, regretul, rușinea, smerenia, vinovăția (Boncu, Nastas, 2015). În total, ar fi vorba despre 28 de emoții distincte.

CUPRINS:

Introducere

Capitolul 1
Natura și structura emoțiilor / 15
Ce sunt emoțiile / 17
Clasificarea emoțiilor / 40
Teorii ale emoțiilor / 61

Capitolul 2
Emoțiile în relațiile interpersonale / 95
Rușinea – emoție socială primordială / 97
Vinovăția – emoție morală și liant social / 116
Mândria – o emoție pozitivă, adesea depreciată / 130
Disprețul: o emoție socio-comparativă / 138
Regretul și dezamăgirea – emoții sociale contrafactuale / 144
Gelozia – „Monstrul cu ochii verzi”? / 156
Invidia off-line și on-line / 172
Cele două fațete ale ambiției / 180
Schadenfreude sau bucuria răutăcioasă / 184
Narcisismul: iubire și ură / 189
Recunoștința, barometru moral / 199

Capitolul 3
Conexiuni / 205
Personalitatea machiavelică / 207
Sinceritatea în relațiile interpersonale / 216
Aversul și reversul loialității / 221
Pesimismul și optimismul, un continuum / 226
Iertarea în cuplurile maritale / 232
Încrederea și neîncrederea în relațiile interpersonale și în politicieni / 239
Să nu ne pierdem niciodată speranța! / 244
Bibliografie / 249
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0589 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.