Elita culturală şi discursul antisemit interbelic

Elita culturală şi discursul antisemit interbelic
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-9283-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 264

DESCRIERE

Elita culturală şi discursul antisemit interbelic - Alexandru Florian, Ana Bărbulescu
 
... fie că e de stânga sau de dreapta, naționalist sau internaționalist, extremist de vreo parte sau alta, militant civic pentru tradiție sau modernitate, pentru drepturile omului sau ale colectivității, de bună- sau rea-credință, cititorul trebuie să știe că portretele adunate aici au un singur scop: să pună pe ecranul radarului cultural o ipostază sau numai o perspectivă asupra posibililor eroi culturali interbelici.

Puzzle-ul nostru nu se referă însă în niciun fel la ceea ce ar putea fi considerată producția culturală a fiecăruia, fie ea literară, filosofică, eseistică etc. Pe noi ne-a interesat să povestim despre rolul lor societal, despre militantismul și valorile care s-au alimentat din viziunea și acțiunea lor socială. Recunoaștem că, descriind idei sau fapte petrecute acum mai bine de opt decenii, am vrut să dezvrăjim soclul lor societal. Pe cel cultural l-am pus în hibernare.

„Privită politic și cultural, istoria interbelică a României nu poate fi despărțită de antisemitism. La alegerile parlamentare din decembrie 1937, un sfert din electoratul românesc a votat pentru două partide fasciste care doctrinar erau violent antisemite. Antisemitismul virulent al perioadei respective nu a fost numai apanajul mânuitorilor de ciomege, ci și al unor intelectuali de vază. Volumul de față îi va interesa pe cei care doresc să aprofundeze înțelegerea rădăcinilor intelectuale ale unui fenomen care încă afectează România, o țară astăzi aproape fără evrei.” (Radu Ioanid)

CUPRINS:

Prefaţă. Nu au fost eroi. Despre nevoia de a înţelege
complexitatea culturii memoriei (Armin Heinen)
 
Preambul
Mircea Vulcănescu, un caz controversat:
intelectual public sau criminal de război? (Alexandru Florian.)

Nicolae Iorga şi evreii: despre cum balaurul
a devenit frate şi apoi din nou balaur (Ana Bărbulescu)

A. C. Cuza, evreii şi lupta împotriva lui Satan (Ana Bărbulescu)
Octavian Goga: acelaşi sânge, acelaşi suflet şi acelaşi duşman
(Ana Bărbulescu)

Nae Ionescu: națiunea, Dumnezeu şi evreii (Ana Bărbulescu)
Nichifor Crainic: neamul regal al acestui
pământ şi invazia paraziților (Ana Bărbulescu).

Vintilă Horia între fascism şi o posteritate cosmetizată
(Alexandru Florian)

Radicalismul de dreapta, un curent cultural interbelic la final
(Alexandru Florian)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0477 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.