Economia comestibilă. Povești despre mâncare ce îți vor schimba felul de a vedea lumea

Economia comestibilă. Povești despre mâncare ce îți vor schimba felul de a vedea lumea
Preț: 44,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-9287-3
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 304

DESCRIERE

Economia comestibilă. Povești despre mâncare ce îți vor schimba felul de a vedea lumea - Ha-Joon Chang
 
Cum poate bama să demonstreze slăbiciunile teoriei pieței libere? E capabil morcovul, a cărui culoare portocalie era cândva de neconceput, să ne arate ce și cum trebuie îmbunătățit în sistemul de brevete? Ne poate da banana o idee despre influența corporațiilor în diferite țări? Căpșuna poate fi un indiciu pentru ascensiunea roboților și viitorul pieței muncii?
 
În cartea sa, renumitul economist Ha-Joon Chang combină poveștile celor mai diverse alimente cu teoriile economice mai mult sau mai puțin cunoscute și reușește, cu mult umor și trecând prin mai toate bucătăriile lumii, să ofere o imagine inedită, pe înțelesul tuturor, a economiei de ieri și de azi. Aflăm astfel ce anume a propulsat economiile marilor puteri și cum s-au prăbușit economii promițătoare, care sunt modelele de bune practici și ce mituri false au primit statut de adevăruri istorice sau ce anume ar putea ajuta dezvoltarea națională și o mai bună cooperare internațională. Mai presus de orice însă, Economia comestibilă ne învață că „trebuie să ne găsim propria cale de a ne înțelege (și a schimba) economia și, odată cu ea, lumea în care trăim laolaltă, la fel cum toți trebuie să descoperim pe cont propriu cum putem mânca mai bine”.

Ha-Joon Chang susține cursuri de economia dezvoltării la University of Cambridge, Marea Britanie. Între volumele sale se numără Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002, carte distinsă cu Premiul Myrdal), Globalization, Economic Development and the Role of the State (2003), Reclaiming Development: An Alternative Economic Policy Manual (în colab., 2004). A fost consultant al Băncii Mondiale, al Băncii Europene de Investiții, precum și în cadrul mai multor agenții ale Organizației Națiunilor Unite. În 2005 a fost distins cu Premiul Leontief pentru progresele aduse gândirii economice. De același autor, la Editura Polirom au mai apărut: 23 de lucruri care nu ți se spun despre capitalism (2011), Samaritenii cei răi. Mitul liberului schimb și istoria secretă a capitalismului (2012) și Economia. Ghidul utilizatorilor (2014).
 
CUPRINS:

Introducere. Usturoiul
în care bulbul puturos întemeiază Coreea, îi
înspăimântă pe britanici și vă explică de ce
veți dori să citiți această carte

PARTEA ÎNTÂI. DEPĂŞIREA PREJUDECĂŢILOR

1. Ghinda
în care porcii mâncători de ghinde din sudul
Spaniei şi coreenii iubitori de ghinde vă arată cum
cultura nu e atât de importantă pe cât credeți în
determinarea rezultatelor economice

2. Bama
în care „păstaia" dezvăluie cât de obtuză
şi de amăgitoare este teoria pieței libere

3. Nuca-de-cocos
în care fructul brun dezvăluie de ce e greșit să
credem că diverse popoare "brune" sunt
sărace fiindcă nu muncesc din greu

PARTEA A DOUA. SPORIREA PRODUCTIVITĂŢII

4. Anşoa
în care peştişorul care aducea țărilor nu doar
arome bogate, ci şi bogății fabuloase
se dovedeşte a fi un ambasador
al industrializării

5. Prawns - sau creveţi?
în care crustaceul se arată a fi o insectă
deghizată, care ne spune de ce țările în curs
de dezvoltare au nevoie de protecționism
împotriva concurenței străine superioare

6. Tăiţeii
în care povestea îngemănată a două nații
obsedate de tăiței ne face să ne revizuim
părerea despre antreprenoriat și despre
succesul corporatist

7. Morcovul
în care ideea odinioară scandaloasă că un
morcov poate fi portocaliu ne ajută să vedem
de ce şi cum trebuie să corectăm sistemul
de brevete

PARTEA A TREIA. O SITUAȚIE GLOBALĂ MAI BUNĂ

8. Carnea de vită
în care cea mai controversată carne dezvăluie
cum comerțul liber nu înseamnă libertate
pentru toți

9. Banana
în care cel mai productiv fruct din lume ne
spune cum corporațiile internaționale pot fi
influențe pozitive pentru ţările în curs de
dezvoltare, dar numai dacă sunt folosite cum
trebuie

10. Coca-cola
în care o băutură ce aduce cu o trupă rock
îmbătrânită ne spune de ce atâtea țări în curs
de dezvoltare nu sunt mulțumite de ideologia
economică dominantă

PARTEA A PATRA. TRAIUL LAOLALTĂ

11. Secara
în care această cereală tipic nord-europeană
lămureşte câteva neînțelegeri cu privire la
statul social

12. Carnea de pui
în care pasărea pe care tuturor le place să o
mănânce, dar pe care nimeni nu o ia în serios
ne învață adevărata semnificație a egalităţii şi
corectitudinii economice

13. Ardeiul iute
în care năstruşnica bacă ne ajută să vedem
cum munca de îngrijire este neglijată
şi subevaluată, deşi stă la temelia economiei
şi societății noastre

PARTEA A CINCEA. CU GÂNDUL LA VIITOR

14. Limeta
în care marina militară britanică împreună
cu băutura națională a Braziliei ne ajută
să chibzuim la provocările aduse de
schimbările climatice

15. Mirodeniile
în care aflăm cum piperul negru, scorțișoara,
nucşoara şi cuişoarele au dat naştere
corporației moderne, care a dus capitalismul
pe culmile succesului, dar acum îl
strangulează lent

16. Căpşuna
în care fructul care nu este fruct ne ajută
să chibzuim la ascensiunea roboților
şi la viitorul muncii

17. Ciocolata
în care tableta de ciocolată cu lapte dezvăluie
secretul prosperității economice elveţiene, care
nu prea are de-a face cu discreția băncilor
sau cu turismul de lux

Concluzie
Cum să mâncăm (economia) mai bine
Mulţumiri
Note
Index
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cultura generala/Timp liber - Cele mai comentate cărți

Created in 0.0411 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.