Dorința sexuală. O cercetare filozofică

Dorința sexuală. O cercetare filozofică
Preț: 67,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-6233-0
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 488
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Dorința sexuală. O cercetare filozofică - Roger Scruton
 
... probabil cel mai faimos dintre aceşti gânditori a fost Platon, care a introdus (în propriii săi termeni) o distincţie ce a provocat o confuzie considerabilă în dezbaterea ulterioară: distincţia între iubirea erotică şi dorinţa sexuală. Platon este strămoşul intelectual al unei perspective care stăruie până în zilele noastre şi condiţionează o mare parte a gândirii noastre morale.
 
Potrivit acestei perspective, natura noastră animalică este principalul vehicul al dorinţei sexuale şi îi oferă motivul său primordial. În procesul dorinţei, acţionăm şi simţim ca animalele; într-adevăr, dorinţa este un motiv pe care îl împărtăşesc toate toate fiinţele sexuale –inclusiv majoritatea animalelor. În iubirea erotică însă este angajată, înainte de toate, natura noastră de fiinţe raţionale, iar în manifestarea acestei pasiuni, impulsuri deopotrivă mai fine şi mai durabile sunt cele care caută recunoaştere şi împlinire.
 
Pentru Platon, se pare că cele două impulsuri sunt opuse într-un modatât de radical, încât nu pot coexista fericit într-o singură conştiinţă. Aşadar, pentru a permite înflorirea deplină a iubirii erotice, este necesar să rafinăm şi, în cele din urmă, să înlăturăm elementul dorinţei.
 
Iubirea rezultată – iubirea „platonică“ – ar fi astfel atât intrinsec raţională, cât şi pură din punct de vedere moral. Această iubire pură are, pentru Platon, o valoare distinctivă, comparabilă cu valoarea filozofiei înseşi. Ea oferă o legătură cu realitatea transcendentă, o etapă pe drumul către împlinirea şi emanciparea spirituală, care apare doar odată cu eliberarea finală a sufletului în acea lume a Ideilor din care a coborât şi în care îşi are sălaşul etern. Subiectul iubirii erotice a dobândit astfel pentru Platon o seriozitate şi un patos rareori exprimate înscrierile filozofilor de după el...
 
CUPRINS:
 
Prefaţă
Sfat către cititor
Problema   
Excitarea  
Persoanele   
Dorinţa  
Obiectul individual
Fenomenele sexuale
Ştiinţa sexului
Iubirea
Sexul şi genul
Perversiunea
Moralitatea sexuală
Politica sexului
Epilog
Anexa 1 – Persoana întâi
Anexa 2 – Intenţionalitatea
Note
Indice de nume
Indice de materii
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0200 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.