Doliul si separarea. Fazele si oportunitatile procesului psihologic

Doliul si separarea. Fazele si oportunitatile procesului psihologic
Preț: 37,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-111-871-0
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 208

DESCRIERE

Doliul si separarea. Fazele si oportunitatile procesului psihologic - Verena Kast
 
Prin aceasta fenomenala lucrare, Verena Kast, renumit psihoterapeut de orientare jungiana, a reusit sa readuca jelirea, travaliul de doliu, pe fagasul normal al vietii noastre psihice, pentru a-si urma cursul natural. Dintr-un proces ambiguu si extrem de dureros, care ne zdruncina existenta si intreaga conceptie despre noi, lume si viata, autoarea construieste pas cu pas o cale catre eliberarea din inchisoarea incremenirii in suferinta pierderii, catre realizarea de sine mai inalta, catre impacarea cu viata, dar si cu moartea.
 
Viata merita traita cu atat mai mult in fata mortii! Odata raportata la acel centru neschimbator din noi insine – numit si Sine –, existenta noastra are sens dincolo de destinul individual. Visele sunt ghidul nostru in acest proces, calauzindu-ne din interior pe drumul catre acceptarea pierderii si reinnoirea angajamentelor noastre cu viata. Intelepciunea lor poate parea surprinzatoare, marcand fiecare moment al cresterii si schimbarii, impulsionandu-ne catre sanatate si integrare, dar nu trebuie sa uitam ca inconstientul nostru este insasioglinda vietii naturale, al carui curs, involuntar, il stavilim in incercarea de a-i opri curgerea.
 
„Catastrofa si transformarea sunt cele doua fete ale aceleiasi monede, cand traim experienta mortii unei persoane pe care o iubim. Daca vedem doar aspectul catastrofal al mortii, atunci trebuie sa il inlaturam, pentru ca este prea infricosator. Si atunci trebuie inlaturata si jelirea, pentru ca ne sperie prea mult si ne cauzeaza multiple probleme psihologice, probleme pe care le vom discuta in cele ce urmeaza. Daca nu vedem decat aspectul dezastrului, atunci evadam in «agitatia impotriva mortii» sau, in sens figurat, nu mai renuntam la nimic. Daca vedem doar aspectul de transformare al mortii, atunci uitam imensa durere si nesiguranta pe care le poate declansa; atunci suntem prea romantici, putem deveni dependenti de moarte…”
 
„Si in intalnirile noastre mai obisnuite cu moartea, jelirea mi se pare importanta. Altfel, subestimam importanta ei si suferinta noastra. Oricat de paradoxal ar putea parea, ne putem reveni din suferinta pentru ca ea aduce cu sine schimbarea. Putem vedea moartea ca fiind acea putere care ne determina in mod constant sa ne schimbam. Gandul la schimbare poate fi unul fascinant, dar pretul ei este separarea, pierderea. Daca trecem cu vederea acest lucru, chiar si in psihoterapie – unde este vorba atat de mult despre schimbare –, nu exista practic schimbare: pentru ca numai emotia jelirii creeaza cu adevarat schimbarea, iti permite sa iti iei ramas-bun si-i pregateste astfel pe oameni pentru relatii noi.” Verena Kast
 
CUPRINS
 
Introducere 9
Cuvant-inainte 11
Experienta mortii la moartea unei persoane iubite 15
Experienta mortii si doliul in oglinda unei serii de vise 27
Visele, ghid pentru travaliul de doliu 61
   Faza de negare 65
   Faza emergentei emotiilor 66
   Faza de cautare si de separare 71
   Faza noii relatii cu sine si cu lumea 76
Problemele proceselor de doliu suprimate sau intarziate 82
   Probleme in faza de negare 87
   Probleme in faza emergentei emotiilor 95
      Mania neexprimata 95
      „Vesnicele” sentimente de vinovatie 98
   Probleme in faza de cautare si de separare 106
      Sotii 114
Simbioza si individuare 125
A muri in viata – existenta „ca o despartire“ 145
Anexa 173
   Jelirea complicata 175
   Desprinderea din sinele relational si reintoarcerea la sinele individual 176
      Ce se ascunde in spatele jelirii complicate 178
   Depresie in locul jelirii 180
      Structura depresiva 181
      Depresia 183
      Jelire si depresie: diferenta 185
      Imitarea, identificarea cu si introiectarea defunctului 186
      Mumificarea si „obiectele de legatura” 189
   Consideratii terapeutice finale 192
Note 196
Bibliografie 203
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0524 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.