Dincolo de Vid si Plin. Învăţătura şcolilor Ch'an din China

Dincolo de Vid si Plin. Învăţătura şcolilor Ch'an din China
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 256

DESCRIERE

Buddha a spus ca el nu avea o Dharma fixa de predat, deoarece doctrina sa consta numai in eliminarea gandurilor care tulbura mintea. Cand mintea devine linistita, intelepciunea inerenta fiecarui om poate sa se manifeste si sa-l faca pe acesta sa perceapa natura proprie, care conduce la atingerea starii de iluminare.

Totusi, intrucat oamenii au capacitati diferite de a percepe adevarul, Buddha a fost nevoit sa-i invete Hinayana pe cei ce erau capabili sa primeasca doar adevarul incomplet si Mahayana pe discipolii care erau pregatiti pentru invatatura suprema. Aceasta este ceea ce numim metoda expedienta a scolii de invatare cu ajutorul sutrelor si discursurilor.

Era totusi imposibil ca realitatea absoluta sa fie revelata doar prin intermediul cuvintelor, caci in ciuda faptului ca Buddha le-a revelat Mintea in sutre, discipolii sai nu au reusit sa o inteleaga. In cele din urma el a cules o floare si le-a aratat-o pentru a le pune la incercare puterea de a patrunde telul ultim al invataturii sale.

Dintre toti, doar Mahakasyapa a inteles gestul lui Buddha si, recunoscator, l-a intampinat cu un zambet larg. Atunci Buddha i-a spus: "Eu am comoara Ochiului Adevaratei Dharma pe care acum ti-o transmit tie". O transmisiune dincolo de cuvinte, de la minte la minte. Acesta a fost inceputul descendentei Ch`an (Zen) a celor douazeci si opt de patriarhi indieni si cinci patriarhi chinezi, iar daca ii adaugam si pe cei sapte Buddhasi ai antichitatii care i-au precedat, numarul total al Buddhasilor si Patriarhilor scolii Ch`an a fost de patruzeci.

Cartea de fata cuprinde doctrinele fondatorilor (patriarhilor) celor cinci scoli Chan (Zen), traduse dupa cele mai vechi texte descoperite pe teritoriul Chinei. Aceste invataturi nepretuite si-au extins treptat influenta in tot Extremul Orient, dainuind de peste un mileniu si jumatate.

CUPRINS:

Cuvant introductiv 5
Scoala Invatarii 5
Invatatura Ch`an (Zen) 7
Tehnicile Ch`an 7
Trezirea 10
1. SCOALA KUEI YANG (IKYO ZEN)
Maestrul Ling Yu din muntele Kuei Shan 11

2. SCOALA KUEI YANG (IKYO ZEN)
Maestrul Hui Chi din Muntele Yang Shan 28

3. SCOALA LIN CHI (ZENUL RINZAI)
Maestrul Ch`an I Hsuan din Lin Chi 49

4. SCOALA TS`AO TUNG (ZEN SOTO)
Maestrul Liang Chiai de pe muntele Tung Shan 101

5. SCOALA TS'AO TUNG (ZEN SOTO)
Maestrul Pen Chi din muntele Ts'ao Shan 139

6. SCOALA YUN MEN (ZENUL LUI UNMON)
Maestrul Wen Yen de la manastirea Kuang Feng 171

7. SCOALA FA YEN (HOGEN ZEN)
Maestrul Wen I de la Manastirea Ch`ing Liang 222

Note suplimentare 241

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0326 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.