Destin deturnat

Destin deturnat
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 9786067933734
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 480

DESCRIERE

Destin deturnat - Tamim Ansary
 
... autorul ne plimba prin istoria islamului cu simpatia unui adept si obiectivitatea unui avocat al demistificarilor lamuritoare. Si ne spune de fapt ceva foarte important ca Orientul si Occidentul sunt fetele aceleiasi monede si motoarele unui destin comun, facut din somptuoase interferente, contagiuni, simbioze si traduceri reciproce, adesea esuate.
 
M-am aflat cândva la Kandahar, în imensa baza americana de acolo, dar abia citindu-l pe Tamim Ansary am aflat, de pilda, ca orasul bactrianic îngâna, deformator, numele lui Alexandru Macedon... Ceea ce ni se pare exotic si alienant face de fapt parte dintr-un patrimoniu genetic indivizibil!

Meritul acestei Istorii a lumii prin ochii islamului decurge din titlul cartii: Destinul deturnat. Autorul pleaca de la premisa ca exista o defectiune de traiectorie în dinamica universului islamic si pledeaza pentru corectarea ei, dincolo de resentimentele post-coloniale si de batalia metafizica a unor monoteisme concurente. Gasim aici nu doar stilul dezinvolt - dar nu „jurnalistic", în sensul prost al cuvântului-, ci si substratul irenic al unei convergente posibile, la care Tamim Ansary ne invita sa conlucram.
 
Chiar daca realistii spun ca si natura geopolitica are oroare de vid - prezentând fresca relatiilor dintre Occident si lumea islamica în termenii unei competitii cu unic rezultat posibil (care pe care) - cred din toata inima în potentialul unei antante, mai ales sub impactul omogenizator al celei de-a patra revolutii industriale.

CUPRINS:
 
Prefata - Istoria lumii noastre prin lupa alteritatii
Nume si date    
Introducere        
Capitolul 1 - Lumea Mijlocie        
Capitolul 2 - Hegira                
Capitolul 3 - Nasterea Califatului        
Capitolul 4 - Schisma    
Capitolul 5 - Imperiul Omeiazilor    
Capitolul 6 - Perioada Abbasida            
Capitolul 7 - Carturari, filosofi si sufisti    
Capitolul 8 - Intra în scena turcii    
Capitolul 9 - Prapadul    
Capitolul 10 - Renasterea        
Capitolul 11 - Europa în aceasta perioada    
Capitolul 12 - Occidentul vine în Orient    
Capitolul 13 - Miscarile reformatoare    
Capitolul 14 - Industrie, constitutii si nationalism    
Capitolul 15 - Afirmarea modernistilor laici    
Capitolul 16 - Criza modernitatii    
Capitolul 17 - Valul se întoarce    
Postfata    
Structura doctrinei islamice                
Multumiri             
Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0258 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.