Despre scop. Cum cream sensul vietii

Despre scop. Cum cream sensul vietii
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-587-426-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 336
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Despre scop. Cum cream sensul vietii - Paul Froese
 
... care este scopul tau în viata?
 
... nenumarate carti, strategii de dezvoltare personala, abordari de management si coaching, reclame cu scop informativ, talk show-uri, evaluari psihologice si sfaturi de ghidare spirituala pun accentul pe nevoia de a avea un scop în viata. Exista un puternic sentiment ca ar trebui sa ne straduim sa ne gasim rapid scopul în viata - de parca ar fi complet ne-american sa nu ai o directie.

Si totusi, mai mult de jumatate din americani chiar se straduiesc sa se „descopere" pe ei însisi, iar în jur de 40% sustin ca înca sunt în cautarea unui „scop în viata". Este clar ca sensul vietii este un concept derutant, de vreme ce oamenii sustin în acelasi timp ca stiu care este scopul lor în viata si ca înca mai cauta sa îl descopere. Acest lucru se reflecta în notiunea omniprezenta ca scopul în viata ar fi un proces continuu, credinta care ajuta industria consacrata dezvoltarii personale sa ramâna înfloritoare si profitabila.

Tipologiile de persoane predispuse sa stie care este scopul lor în viata sunt graitoare în acest sens. Persoanele religioase sunt, în general, cele mai predispuse sa afirme ca au un scop clar în viata si ca aceasta vocatie este „parte dintr-un plan mai maret". Acelasi lucru este valabil în cazul persoanelor care sustin ca sunt „spirituale".
 
Este logic ca persoanele religioase si spirituale sa fie încrezatoare în propriul scop în viata. Religiile furnizeaza sisteme clare si atotcuprinzatoare de semnificatii. De asemenea, religiile abordeaza în mod direct cele mai complicate chestiuni cu care ne confruntam în viata. Confucius, Buddha, Moise, Iisus si Mohamed nu erau straini de formele extreme ale suferintei prin care trece fiinta umana.
 
Dupa cum observa Victor Frankl, referindu-se la timpul pe care 1-a petrecut la Auschwitz, nevoia noastra de a avea un sens mai înalt este cu atât mai arzatoare cu cât viata este mai nemiloasa cu noi, într-adevar, toate marile traditii religioase ale lumii s-au nascut dintr-o profunda framântare interioara a oamenilor...
 
Scopul este un concept atât de pretuit, încât s-a format o întreaga industrie în jurul lui. De câte ori nu ti s-a întâmplat sa auzi sau sa citesti în ultima vreme despre „descoperirea sinelui”? De fapt, nu te grabi sa legi aceasta sintagma strict de domeniul dezvoltarii personale. Cautarea sensului dateaza din vremea celor dintâi preocupari filosofice ale omenirii. Filosofia, psihologia, religia, etica, literatura, muzica, cultura pop - toate consacra o pozitie privilegiata identificarii scopului în viata. Prin volumul de fata, Paul Froese îsi propune sa construiasca o perspectiva de ansamblu, înglobând toate aceste abordari. Astfel, a reusit sa realizeze un studiu sociologic complex, care îi poate oferi fiecarui cititor sentimentul împlinirii.
 
Totusi, de ce este o tema atât de importanta pentru majoritatea oamenilor? Sentimentul ca avem un scop ne ofera îndrumare, garantii morale, încredere în noi însine si un nivel mai ridicat de sanatate si stare de bine. si cum procedam daca vrem sa ne alegem un scop în viata? În primul rând, ne lasam ghidati de normele morale si de povestea vietii noastre. Poate suntem mai putini constienti de relevanta majora a scopului omenirii în ansamblu în stabilirea fiecarui scop individual. Urmarind acest traseul al ideilor, autorul ajunge la o concluzie esentiala, poate surprinzatoare pentru unii dintre noi. Modul în care ne definim propriul scop în viata este determinat de societate. Cu alte cuvinte, sensul vietii fiecaruia dintre noi nu poate fi gândit în afara contextului social. Tocmai acest context este cel care stabileste drumul pe care vom merge.
 
Cartea este structurata în jurul unei serii de întrebari adresate cititorilor, care marcheaza fiecare capitol. Aceste întrebari au rolul de a revela mecanismele sociale care ne ghideaza în directia unor anumite raspunsuri. În plus, textul ofera propria încrengatura de raspunsuri, formata din interviuri, observatii, sondaje de opinie, exemple din literatura. Lucrarea de fata surprinde toate fatetele raportarii la sensul vietii si maniera în care indivizii ajung sa îsi conceptualizeze scopul în viata.

CUPRINS:
 
Capitolul 1. Scopul                                
Capitolul 2. Binele din noi însine    
Capitolul 3. Realitatea lipsei sensului                
Capitolul 4. Vrajirea sinelui            
Capitolul 5. Adevar si consecinte    
Capitolul 6. Despre timp    
Capitolul 7. Scopuri divergente            
Capitolul 8. Morala                    
Multumiri        
Note
            
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0411 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.