Despre fericire - Frederic Lenoir

Despre fericire - Frederic Lenoir
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-9707-09-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 176
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Despre fericire - Frederic Lenoir
 
... ce înțelegem prin fericire? Depinde ea oare de genele cu care am fost înzestrați, de șansă sau de sensibilitatea proprie?
Este o stare durabilă sau o suită de plăceri trecătoare? Diferă de la om la om?
Cum să o căutăm? Unde se află? O putem cultiva? Suferința și fericirea pot coexista?
 
Frédéric Lenoir ne propune o incursiune filosofică plină de savoare, în compania marilor înțelepți din Orient și din Occident. Vom străbate grădinile plăcerii alături de Epicur. Vom auzi râsul lui Montaigne și al lui Zhuangzi. Ne vom întâlni cu zâmbetul plin de pace al lui Buddha și al lui Epictet și vom gusta bucuria în compania lui Baruch Spinoza și a lui Etty Hillesum.
 
Te invităm într-o călătorie simplă și în același timp profundă de căutare a fericirii, plină de exemple concrete și de cele mai recente descoperiri din neuroștiință, care ne poate ajuta să trăim frumos.
 
Sigur, în lumea de azi putem să fim oarecum fericiţi şi fără să ne punem prea multe întrebări. Ne vom strădui cu toată puterea să căutăm ceea ce ne stârneşte sentimentul de plăcere şi să evităm tot ce e anevoios sau dureros. Experienţa demonstrează însă că uneori există lucruri extrem de plăcute pe moment, dar care generează apoi efecte negative, cum ar fi un pahar în plus, cedarea în faţa unei porniri sexuale nepotrivite, consumul de droguri etc.
 
Din contră, experienţele anevoioase ne fac uneori să progresăm şi se vădesc benefice pe termen lung: un efort susţinut de-a lungul studiilor sau în practicarea unei activităţi artistice, o operaţie sau un leac neplăcut, despărţirea de o persoană indispensabilă, deşi ne face nefericiţi etc. Goana după tot ce e plăcut şi refuzul lucrului neplăcut nu sunt neapărat călăuze de încredere pentru cel ce se află în căutarea unei vieţi fericite. Viaţa ne mai ajută să înţelegem că am ridicat în noi stavile care ne împiedică în realizarea năzuinţelor noastre profunde: spaime, îndoieli, trufie, pofte, porniri, ignoranţă etc.
 
Totodată, nu avem control asupra unor fapte care riscă să ne facă nefericiţi: un mediu afectiv sau relaţional distructiv, pierderea unui apropiat, o deteriorare a stării de sănătate, un eşec profesional... Năzuind să fim fericiţi – indiferent de tâlcul acestui adjectiv pentru noi – constatăm că fericirea este ceva subtil, complex, diafan, care pare profund aleatoriu.
 
CUPRINS:
 
Prolog
1. Să-ți fie pe plac viața pe care o duci
2. În grădina desfătărilor, cu Aristotel și Epicur
3. Să dai o menire vieții
4. Voltaire și gogomanul fericit
5. Orice ființă umană dorește să fie fericită?
6. Fericirea nu e din lumea noastră: Socrate, Iisus, Kant
7. Despre arta de a fi tu însuți
8. Schopenhauer: fericirea se află în sensibilitatea noastră
9. Banii aduc fericirea?
10. Creierul emoțiilor
11. Despre arta de a fi atent… și a visa
12. Suntem ceea ce credem
13. Timp de o viață
14. Putem să fim fericiți fără ceilalți?
15. Molipsirea cu fericire
16. Fericire individuală și fericire colectivă
17. Goana după fericire poate să ne facă nefericiți?
18. De la dorință la îngrijorare: fericirea imposibilă
19. Zâmbetul lui Buddha și al lui Epictet
20. Râsul lui Montaigne și al lui Zhuangzi
21. Bucuria lui Spinoza și a lui Anandamayi Ma
Epilog
Note
Bibliografie selectivă
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0379 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.