Despre bunatatea inimii

Despre bunatatea inimii
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 264
Categoria: Religie

DESCRIERE

Despre bunatatea inimii. O perspectiva budista asupra invataturilor lui Iisus Hristos - Dalai Lama
…in această carte de referintă a dialogului interreligios, Dalai Lama ne prezintă o extraordinară perspectivă budistă asupra învătăturilor lui Iisus Hristos, comentând pasaje bine cunoscute din cele patru evanghelii crestine (Predica de pe munte, Schimbarea la fată, Învierea si altele). Prin intermediul reflectiilor sale asupra acestor texte, le putem interpreta din perspectiva cu totul nouă a cunoasterii si întelegerii budismului tibetan. În consecintă, pasajele familiare sunt reînnoite si deschise unor perceptii neasteptate. Evidentiind paralele între Iisus si Buddha – si traditiile bogate din care provin – Sfintia Sa transmite un mesaj de afirmare profundă a sacrului în toate religiile, insistând asupra faptului că scopul său în aceste dialoguri nu este să arunce îndoiala asupra crestinismului, ci să-i ajute pe ceilalti să redescopere semnificatiile si fortele profunde ale traditiei crestine.
... la acest seminar, Dalai Lama ne-a făcut să fim conştienţi de valoarea diferenţei imediat şi fără ezitare. A spus încă de la începutul seminarului că scopul comentariilor sale referitoare la Evanghelii nu era să ajute la construcţia unei religii universale artificiale. El nu credea în crearea unei religii universale unice, ci în respectarea şi, mai mult, în preţuirea caracteristicilor unice ale fiecărei religii. Deşi o parte dintre creştini susţin o viziune mai fundamentalistă, mulţi alţii rămân în contact cu o tradiţie mai largă şi ar fi de acord cu ideea de respectare a celorlalte tradiţii religioase. Dar Dalai Lama şi aceşti practicanţi creştini cred în asta din motive foarte diferite. Dalai Lama a afirmat de mai mult ori în cursul seminarului că era budist. Au fost momente când a fost nevoie să ne amintească acest lucru — şi poate chiar şi lui. Dar, pe când identifica unele asemănări puternice între învăţăturile lui Iisus şi cele ale lui Buddha, a simţit pericolul ca unele cuvinte să se insinueze ca nişte „prieteni falşi". Atunci a spus cât de important era să recunoaştem importanţa atât a asemănărilor, cât şi a diferenţelor. A mai spus că semnificaţia acestor puncte de convergenţă şi de divergenţă între religii trebuie găsită în nevoile spirituale şi psihologice ale practicanţilor respectivelor religii. Oamenii au nevoi diferite, care sunt împlinite de particularităţile unice („diferenţele") ale fiecărei religii... Tezin Gyatso, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan, personalitate emblematică a omenirii. În repetate rânduri, Sfintia Sa a afirmat că viata îi este călăuzită de trei angajamente majore: promovarea valorilor umane fundamentale sau a eticii laice în interesul fericirii umane; încurajarea armoniei interreligioase si conservarea culturii budiste a Tibetului, o cultură a păcii si a nonviolentei.
CUPRINS:
Introducere 1. O dorinţă de armonie 2. Iubiţi pe vrasmasii voştri Matei 5: 38-48 3. Predica de pe Munte: Fericirile Matei 5: 1-10 4. Imparţialitatea Marcu 3: 31-35 5. împărăţia lui Dumnezeu Marcu 4: 26-34 6. Schimbarea la faţă Luca 9: 28-36 7. Misiunea Luca 9: 1-6 8. Credinţa Ioan 12: 44-50 9. învierea Ioan 20: 10-18 Contextul creştin al lecturilor din Evanghelii cuprinse în Despre bunătatea inimii Glosar de termeni creştini Contextul budist Glosar de termeni budişti Tibetul de la ocuparea de către China în 1950 Biografii John Main Comunitatea Mondială pentru Meditaţie Creştină Note

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0255 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.