Deseneaza ceva. Interpretari psihologice ale desenelor copiilor

Deseneaza ceva. Interpretari psihologice ale desenelor copiilor
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 154

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Deseneaza ceva. Interpretari psihologice ale desenelor copiilor - Joe Ann Benoit, Graziella Pettinati
…aceasta carte descrie universul fascinant al desenelor copiilor si felul in care putem sa le interpretam. Desigur, doar lectura unei carti nu poate face din nimeni un expert. Obiectivul nostru este mai degraba sa le transmitem parintilor, bunicilor, tuturor celor care vegheaza copilaria celor mici (educatorii de la gradinita, asistentii maternali, profesorii etc.) bazele care sa le permita sa inteleaga mai bine lumea interioara a copilului prin desenele lui si sa ii sensibilizam la aplicatiile practice ale acestui mod de exprimare. Ei trebuie sa aiba tot timpul in vedere ca este vorba de repere si ca trebuie sa tina seama in permanenta de individualitatea copilului, de contextul existentei lui si de evenimentele traite inainte de realizarea desenului.
………..
Prin desen, copilul îşi exteriorizează emoţiile, centrele de interes, dorinţele, viziunea lui despre lume şi, de multe ori, ceea ce nu poate să verbalizeze. Părinţii, educatorii, profesorii, cei care îi stau în preajmă sunt martorii privilegiaţi ai acestei forme de exprimare şi îl pot asista în acest proces în urma căruia creativitatea lui se trezeşte la viaţă. Deşi la o primă vedere poate să pară o banalitate, studiul desenelor realizate de copii oferă informaţii preţioase tuturor celor care doresc să cunoască mai bine felul în care gândesc aceştia în scopul de a-i îndruma mai bine.
CUPRINS:
Introducere 1. Originile 2. Reflectarea dezvoltării copilului De la ce vârstă putem analiza desenele? Desenul de la 0 la 12 ani Mâzgăleala (de la un an la un an şi jumătate) Mâzgăleala circulară (de la un an şi jumătate la 2 ani) Realismul fortuit (de la 2 la 3 ani) Apariţia razelor (3 ani) Omuleţul mormoloc (4 ani) Explorarea omuleţului articulat (de la 4 la 5 ani) Realismul intelectual (peste 5 ani) Apariţia unui stil personal (după vârsta de 10 ani) 3. Desenul - limbaj al inconştientului 4. Principii generale de interpretare. Avertisment Cum trebuie primit desenul Informaţia nu trebuie ghidată Semnificaţia decodării nu trebuie dezvăluită Păstrarea datelor 5. Cheile decodarii Utilizarea spaţiului Simbolismul culorilor Alb (absenta culorii) Albastru (cerul) Maro (pământul) Gri Galben (soare) Negru (noapte) Portocaliu (galben + roşu) Roz si alte culori pastel Roşu (sânge) Verde (iarbă şi frunziş) Violet (roşu + albastru) Arhetipurile sau simbolurile universale Desenul si stadiile de dezvoltare 6. Omuleţul şi variantele lui Indicaţia Poziţia omuleţului în spaţiu Diferitele părţi ale corpului Ochii şi sprâncenele Gura, limba si dinţii Nasul Urechile Părul, barba si mustata Gâtul Trunchiul si buricul Braţele Mâinile, degetele şi unghiile Gambele si picioarele Sexul Alte detalii Stima de sine Starea de bine şi anxietatea Blândeţea şi agresivitatea Super-eroii şi personajele înfricoşătoare 7. Familia si variantele ei Indicatia Variantele Ambianta generala Ordinea intrarii in scena Constelatia familiala Parintii Fratii si surorile Alegerea culorilor Personajul suplimentar Animalul familiar 8. Casa şi variantele ei Indicaţia Tipurile de casă Ocuparea spaţiului Părţile casei Locurile din jurul casei 9. Aplicaţiile pedagogice ale desenului Stabilirea unui contact cu copilul Punerea în valoare a copilului A favoriza determinarea lateralităţii Cunoaşterea dominanţei laterale a mâinii, piciorului şi ochiului Exerciţii şi activităţi în sprijinul fixării dominanţei manuale A pregăti copilul pentru scris A face cunoştinţă cu propria mână Poziţia corpului Cele mai bune instrumente de dat copilului Cum se ţine un creion Poziţia foii de hârtie 10. Aplicaţiile psihologice ale desenului O mai bună cunoaştere a personalităţii copilului Dezvăluirea centrelor de interes ale copilului Indicaţii despre dezvoltarea copilului Desenele copiilor care suferă de TPD (Tulburare pervazivă de dezvoltare) Trei desene despre percepţia proprie de sine şi a celorlalţi despre sine 11. Aplicaţiile terapeutice ale desenului Ajută la exprimarea unei emoţii apăsătoare Asimilează emoţiile cauzate de un traumatism Descoperirea aspectelor curative ale desenului Povestea reală a lui Bobby Povestea lui Laurye Procesul de căutare a unor soluţii este uşurat 12. întrebări pe care e bine să ni le punem Cuvânt de încheiere Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0470 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.