Demiurgul si alte studii traditionale

Demiurgul si alte studii traditionale
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-630-6550-16-6
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 256

DESCRIERE

Demiurgul si alte studii traditionale - Rene Guenon
 
Cartea ofera o viziune de ansamblu asupra gnosticismului si a altor traditii spirituale, propunand o abordare filosofica si metafizica a cautarii spirituale. In acest volum René Guénon abordeaza mai multe subiecte, printre care, istoria si filosofia gnostica, notiunea de Demiurg, semnificatia simbolurilor si alegoriilor folosite de gnostici si alte traditii spirituale, importanta experientelor mistice in cautarea spirituala.
 
Descopera istoria si evolutia spirituala a omenirii dintr-o perspectiva guenoniana asupra filosofiei si intelegerii gnostice, si a influentei acesteia asupra altor traditii spirituale si culturale.

In cartea de fata, Guénon abordeaza cu o claritate remarcabila intrebari fundamentale precum:
• De ce exista Bine si Rau?
• Care este raportul dintre Divinitate si Numere?
• Cat de mult se apropie stiintele de Adevar?
• Ce valoare poate avea analiza si cunoasterea unor curente filosofice ca rationalismul, intuitionismul si pragmatismul?
• Care sunt diferentele semnificative de gandire dintre Orient si Occident?
• Care este raportul intre traditie si civilizatie?
• Cum ne alegem profesia astfel incat sa traim o viata cu sens?
 
Pe cat de diverse sunt temele si intrebarile propuse, cautarea raspunsurilor urmareste sa redefinesca o serie de concepte esentiale pentru centrarea si dezvoltarea spirituala a omului modern oferindu-i astfel repere de viata autentice si exacte.
 
Citind opera lui Guénon veti putea sa descoperiti lumina autentica a Traditiei, veti putea sa intelegeti profunzimea si semnificatia simbolurilor si sa descoperiti adevarul ascuns dincolo de aparente. Viziunea sa asupra lumii ne ajuta sa ne intelegem locul si rostul nostru atat in propria viata, cat si in Univers.
*
„In conceptia traditionala, [...] fiecare trebuie in mod firesc sa indeplineasca functia pentru care este destinat prin insasi natura sa; si aceasta functie nu poate fi indeplinita de un altul fara ca sa rezulte de aici o grava dezordine, ce isi va avea repercursiunea sa asupra intregii organizari sociale din care face parte; mai mult, daca o asemenea dezordine ar ajunge sa se generalizeze, ea va avea efecte chiar asupra mediului cosmic, toate lucrurile fiind legate intre ele conform unor riguroase corespondente.”
 
„Astfel, dat fiind ca mijlocul nu poate fi luat drept scop, iubirea de intelepciune nu poate constitui intelepciunea insasi. Si, pentru ca intelepciunea este in sine identica adevaratei cunoasteri interioare, se poate spune ca aceasta cunoastere filosofica nu e decat o cunoastere superficiala si exterioara. Ea nu are, asadar, in ea insasi si prin ea insasi, o valoare proprie, ci constituie doar un prim stadiu pe calea cunoasterii superioare si adevarate care este intelepciunea.” René Guénon

CUPRINS

Cuvant introductiv      
Cuvant inainte      
 
Partea intai
METAFIZICA SI COSMOLOGIE
I Demiurgul        39
II Monoteism si angelologie        56
III Spirit si intelect        61
IV Ideile eterne        67
V Tacere si solitudine        71
VI "Cunoaste-te pe tine insuti"        77
VII Observatii asupra producerii numerelor        86
 
Partea a doua
STIINTE SI ARTE TRADITIONALE
I Initierea si meseriile        99
II Observatii asupra notatiei matematice        106
III Artele si conceptia lor traditionala        128
IV Conditiile existentei corporale        135
 
Partea a treia
DESPRE CATEVA ERORI MODERNE
I Despre pretinsul "empirism" al anticilor        161
II Raspandirea cunoasterii si spiritul modern        167
III Superstitia "valorii"        172
IV Simtul proportiilor        180
V Originile mormonismului        186
VI Gnoza si scolile spiritualiste        201
VII Despre o misiune in Asia Centrala        237
VIII Stiinta profana in fata doctrinelor traditionale        247
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0478 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.