Demiurgul si alte studii traditionale

Demiurgul si alte studii traditionale
Preț: 22,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc zero
ISBN: 973-7970-37-3
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 268
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

… am reunit sub titlul "Demiurgul si alte studii traditionale" (Melanges) cateva din articolele lui Guenon si Palingenius, pseudonimul sau din perioada revistei La Gnose, fondata de el in 1909.

Am impartit ansamblul acestor articole in trei parti: Metafizica si Cosmologie - Stiinte si arte traditionale - Despre cateva erori moderne. Intre Capitolul I al Primei parti, "Demiurgul" - care este, credem noi, primul text pe care l-a dat la tipar in 1909 la varsta de 23 de ani - si "Stiinta profana in fata doctrinelor traditionale", din aprilie-mai 1950, au trecut mai bine de 40 de ani. In acest interval de aproape o jumatate de secol, nu se poate spune ca pozitiile intelectuale ale lui Guenon s-au schimbat mult, mai cu seama in privinta criticilor impotriva lumii moderne.

… sensul cuvintelor este in functie de diferitele ordine de realitate pentru care sunt utilizate.

… nu realitatea noastra in Principiu este virtuala, ci numai constiinta pe care o putem avea despre ea in timpul manifestarii.

"Initierea si meseriile" este un articol aparut in Le Voile d`Isis in aprilie 1934. Autorul explica aici de ce a devenit necesara initierea pe masura ce umanitatea se indeparta de starea primordiala. In "Artele si conceptia lor traditionala", Guenon expune cauzele degenerescentei meseriilor si artelor ca urmare a "caderii" sau a mersului descendent al ciclului actual. El indica totusi posibilitatea unei initieri in "micile mistere" bazata pe meseria de constructor ce subzista inca, in mod valabil, in Occident (Cf. Pe acest subiect Apercus sur l`initiation).

"Gnoza si scolile spiritualiste" ne-a readus in punctul de pornire, adica in perioada "Demiurgului" - noiembrie 1909. Aceasta este o luare de pozitie definitiva, deoarece, scrie Guenon, "un Principiu universal nu poate fi derivat din faptele particulare... Principiile cunoasterii nu le putem gasi decat in noi insine si nicidecum in obiectele exterioare".

O alta serie de articole va preciza criticile adresate scolilor numite spiritualiste, adica ocultistilor, teozofilor si spiritistilor, critici ce vor fi reinnoite si dezvoltate in L`Erreur spirite si in Le Theosophisme cativa ani mai tarziu.

"Punctul de vedere profan este ilegitim ca atare, deoarece ia in considerare lucrurile fara a le pune in legatura cu nici un principiu transcendent si ca si cum ar fi independente de orice principiu... Stiinta moderna in intregul ei nu are nici un drept sa fie considerata ca o cunoastere veritabila, deoarece, chiar daca ar ajunge sa enunte lucruri care sa fie adevarate, modul in care le prezinta nu este mai putin ilegitim, ea fiind in tot cazul incapabila sa ofere cauza adevarului lor, care nu poate rezida decat in dependenta lor fata de principii..."

CUPRINS:

Prima parte
METAFIZICA SI COSMOLOGIE
Cap. I Demiurgul
Cap. II Monoteism si angelologie
Cap. III Spirit si intelect
Cap. IV Ideile eterne
Cap. V Tacere si solitudine
Cap. VI "Cunoaste-te pe tine insuti"
Cap. VII Observatii asupra producerii numerelor
Partea a doua
STIINTE SI ARTE TRADITIONALE
Cap. I Initierea si meseriile
Cap. II Observatii asupra notatiei matematice
Cap. III Artele si conceptia lor traditionala
Cap. IV Conditiile existentei corporale
Partea a treia
CATEVA ERORI MODERNE
Cap. I Despre pretinsul "empirism" al anticilor
Cap. II Raspandirea cunoasterii si spiritul modern
Cap. III Superstitia "valorii"
Cap. IV Simtul proportiilor
Cap. V Originile mormonismului
Cap. VI Gnoza si scolile spiritualiste
Cap. VII Despre o misiune in Asia Centrala
Cap. VIII Stiinta profana in fata doctrinelor traditionale

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0224 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.