De ce, Doamne? O radiografie a suferinței

De ce, Doamne? O radiografie a suferinței
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-50-6973-5
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 96
Categoria: Religie

DESCRIERE

De ce, Doamne? O radiografie a suferinței - C. S. Lewis
 
 
În 1955, C. S. Lewis a povestit, într-o carte, cum s-a convertit la credință. Titlul cărții era Surprised by Joy (Surprins de bucurie1). După şase ani, destinul (sau Providența?) l-a adus în situația de a publica şi o altă carte, despre criza spirituală pe care i-a provocat-o moartea unei ființe iubite: soția sa, Joy Davidman. Nu poți să nu fii tulburat de „coincidența“ dintre „joy“, cuvântul englezesc pentru „bucurie“, şi numele partenerei (Joy), care a închis ciclul dezbaterii interioare a lui C. S. Lewis despre Dumnezeu şi credință.
 
Surprins – în tinerețe – de bucuria convertirii şi surprins, la bătrânețe, de reluarea interogației religioase, prilejuită de chinuita stingere a bucuriei sale conjugale, doamna Joy Davidman...  De  la  „joy“  la  Joy!  De  la  euforie  la  suferință, de la certitudine la căutare şi nelinişte, de la soluție la reluarea problemei, de la înălțare la vertij şi reaşezare.

Ar  fi  greşit  să  se  înțeleagă  că,  „surprins  de  durere“, C. S. Lewis iese din sfera credinței. Dumnezeu rămâne – şi în această carte – referința stabilă a reflecțiilor sale, astfel încât el se reafirmă ca unul din marii  apologeți  creştini  ai  modernității:  ştiutor  şi  trăitor deopotrivă, riguros – dar şi original – în argumentație, subtil îmblânzitor de paradoxuri, consecvent în a lua totul în serios, fără să-şi piardă umorul.
 
C. S. Lewis nu e dispus să adoarmă, cu un surâs pios, în edificare. El rămâne viu, treaz, asumând cinstit graficul nu o dată imprevizibil şi (potențial) smintitor al existenței lumeşti şi al prezenței divine. Și nu se sfieşte să fie sincer în interogația sa, atingând une ori, îndrăzneț, limite riscante, punând în discuție, aventuros, stringente tabuuri canonice, melancolii vecine cu penumbra, dacă nu chiar cu dubiul.
 
Realitatea – spune Lewis – e, în manifestările ei, „iconoclastă“. Iar „Marele Iconoclast“ e Dumnezeu însuşi, care e dispus să asume Întruparea şi Răstignirea, adică „evoluții“ care, în principiu, nu se potrivesc cu Suveranitatea Sa. „Încearcă, Doamne, să te pui în pielea noastră de muritori!“ – se roagă, la un moment dat, C. S. Lewis.
 
Dar el ştie bine că Întruparea şi viața Fiului tocmai asta sunt: decizia lui Dumnezeu de a se pune în pielea noastră. Dumnezeu nu s-a „iertat“ pe El Însuşi! Dumnezeu nu se manifestă liniar şi previzibil şi nu aşteaptă, probabil, nici de la drept-credincioşii săi o înregimentare mută, o  ascultare  vegetală,  servilă,  vecină  cu  moțăiala...
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0473 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.