Datoria. Primii 5 000 de ani

Datoria. Primii 5 000 de ani
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 626

DESCRIERE

Datoria. Primii 5 000 de ani - David Graeber
 
În 2008, preocupat de dezastrul financiar care avea să se întâmple, David Graeber începe să scrie Datoria - o incursiune antropologică și filosofică în istoria datoriei, în care răstoarnă teoriile general acceptate. El arată că îndatorarea a fost dintotdeauna o construcție socială care a stat la baza puterii.
 
Chiar și astăzi, economiștii întrețin o iluzie veche: aceea că oprobriul trebuie aruncat asupra datornicilor, niciodată asupra creditorilor. Cartea lui Graeber ne permite să înțelegem mai bine istoria lumii, criza cauzată de îndatorarea excesivă și viitorul economiei, iar miza acestui demers nu putea fi exprimată mai bine decât a făcut-o autorul însuși:
 
„Cel mai mult mi-ar plăcea, bineînțeles, ca această carte să contribuie cât de cât la o reevaluare morală amplă a înseși ideilor de datorie, muncă, bani, dezvoltare și «economie». Cum am spus deja, ideea că există ceva numit «economie» este relativ nouă. Oare copiii născuți azi e posibil să apuce ziua când nu va mai exista nici o «economie», când vom putea analiza aceste probleme folosind termeni complet diferiți? […]
 
Dar dacă vrem să cream o lume care să nu amenințe să distrugă umanitatea la fiecare generație, exact la această scară va trebui să începem să reimaginăm lucrurile. Iar în timpul unui asemenea proces e posibil să fie răsturnate multe dintre presupunerile noastre cele mai dragi – despre valoarea muncii, de pildă, sau despre virtutea de a ne plăti datoriile.ˮ
 

CUPRINS:

CAPITOLUL 1
Despre experienţa confuziei morale    
CAPITOLUL 2
Mitul trocului                
CAPITOLUL 3
Datorii primordiale    
CAPITOLUL 4
Cruzime şi răscumpărare    
CAPITOLUL 5
Un scurt tratat asupra bazelor morale ale relaţiilor economice            
CAPITOLUL 6
Jocuri cu sex şi moarte    
CAPITOLUL 7 Onoare şi degradare
Sau despre fundamentele civilizaţiei contemporane    
CAPITOLUL 8 Credit versus metal preţios.
Ciclurile istoriei    
CAPITOLUL 9
Epoca Axială (800 Î. Cr.-600 d. Cr.)    
CAPITOLUL 10
Evul Mediu (600 d. Cr.-1450 d. Cr.)        
CAPITOLUL 11
Epoca marilor imperii capitaliste (1450-1971 d. Cr.)    
CAPITOLUL 12
începutul unei epoci necunoscute (1971-prezent)
Postfaţă    
Bibliografie       

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0420 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.