Curiozități romane. Povești stranii și fapte surprinzătoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii

Curiozități romane. Povești stranii și fapte surprinzătoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii
-6,5%
Preț: 42,00 lei
44,90 lei (-6,46%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-587-572-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 304

DESCRIERE

Curiozități romane. Povești stranii și fapte surprinzătoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii - J. C. McKeown
 
... bazându-ne pe lecțiile de istorie sau pe lecturile adiacente, le-am rezervat romanilor un loc fix și confortabil în memoria colectivă. Aveau o armată eficientă care le permitea să împingă din ce în ce mai departe granițele imperiului pe care l-au construit, vorbeau latina, izvorul înțelepciunii și al eleganței livrești, au reușit să creeze un sistem juridic exemplar, dar și o infrastructură impresionantă pentru acele vremuri. Să fie acesta un tablou fidel al civilizației care ne fascinează și astăzi, la mai bine de două milenii distanță?
 
Cartea lui McKeown reunește o serie de ciudățenii, credințe stranii, fapte inedite, opinii scandaloase și alte picanterii din Roma Antică, organizate pe teme: armata, religia, femeile, medicina, sclavii, spectacolele, viața de familie, împărații Romei etc. Profund inspirat și bine echipat cu simțul umorului, istoricul reușește să contureze un tablou al civilizației romane mai aproape de realitatea vieții de zi cu zi, cu superstițiile, superficialitatea și rutina ei adeseori lipsită de logică sau de pragmatism.
 
Știai că, în Roma Antică:
 
... apeductele furnizau aproape 1 200 litri per persoană în fiecare zi, adică de cinci sau șase ori cantitatea furnizată în multe orașe moderne?
 
…partea stângă era considerată de romani nenorocoasă sau chiar prevestitoare de rău? Termenul latin pentru „pe stânga“ este sinister, care a dat în limbile moderne „sinistru“.
 
…când cânta Nero, nimeni nu avea voie să părăsească teatrul nici măcar în caz de urgență? Unele femei au născut chiar în timpul spectacolelor sale, iar mulți oameni, obosiți să asculte și să aplaude, au sărit pe furiș zidul amfiteatrului sau s-au prefăcut morți și au fost scoși afară pentru a fi îngropați.
 
…oțetul era ținut în urcioare mari, pentru a fi folosit la stingerea incendiilor?
 
…toaletele publice aveau o funcție socială total străină pentru oamenii moderni? Marțial ironizează o cunoștință pentru că aceasta stătea toată ziua prin toalete, în speranța că va primi o invitație la cină.
 
…Tiberius l-a numit pe Lucius Piso în funcția de administrator al Romei deoarce acesta era capabil să bea alături de el două zile și două nopți?
 
…bolnavii de epilepsie credeau că cel mai eficient remediu pentru boala lor era să absoarbă sângele cald al unei ființe umane cât timp aceasta încă respiră și să tragă din ea suflul vieții?
 
…traficul de animale sălbatice pentru amfiteatre a dus la reducerea numărului multor specii din interiorul și din afara Imperiului Roman, sau chiar exterminarea lor?
 
CUPRINS:
 
Prefață
 I. Viața de familie
 II. Femei
 III. Nume
 IV. Educație
 V. Armata
 VI. Romanii pe mare
 VII. Legea
 VIII. Agricultura
 IX. Medicina
 X. Religie și superstiții
 XI. Preocupări intelectuale
 XII. Străini
 XIII. Sclavi
 XIV. Animale
 XV. Spectacole
 XVI. Mâncăruri și băuturi
 XVII. Decadență
 XVIII. Edificii
 XIX. Pompeii și Herculaneum
 XX. Toalete
 XXI. Interzis puritanilor
 XXII. Tempus fugit
 XXIII. Regi, consuli și împărați
 Glosar
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0300 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.