Cunoasterea Sacra. Substantele psihedelice si experientele spirituale

Cunoasterea Sacra. Substantele psihedelice si experientele spirituale
Preț: 48,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-630-6550-52-4
Editura:
Anul publicării: 2024
Pagini: 48

DESCRIERE

Cunoasterea Sacra. Substantele psihedelice si experientele spirituale - William Richards
 
Cunoasterea Sacra este prima relatare bine documentata despre efectul psihedelicelor asupra proceselor biologice, a constiintei umane si a experientelor religioase revelatoare. Bazandu-se pe aproape trei decenii de cercetari cu voluntari, William A. Richards sustine ca, daca sunt folosite in mod responsabil si legal, psihedelicele au potentialul de a alina suferinta si de a afecta constructiv calitatea vietii umane.
 
Analiza lui Richards contribuie la dezbaterile sociale si politice privind integrarea responsabila a substantelor psihedelice in societatea moderna. Cartea sa serveste ca o resursa de nepretuit pentru cei care, in mod spontan sau cu facilitarea psihedelicelor, s-au confruntat cu stari constiinta alterata si cauta claritate asupra experientelor personale. Testand limitele limbajului si ale cadrelor conceptuale, Richards profita la maximum de fenomenele experientiale care largesc conceptia noastra despre realitate, avansand noi frontiere in studiul credintei, trezirii spirituale, tratamentului psihiatric si bunastarii sociale. Descoperirile sale imbogatesc studiile umaniste si stiintifice, extinzand lucrarile in filosofie, antropologie, teologie si studii religioase si aprofundand cercetarile in domeniul sanatatii mintale, psihoterapiei si psihofarmacologiei.

Intr-o lume in care interesul fata de substantele care ofera in mod facil experiente de modificare a constiintei este in plina crestere, o carte ca aceasta a profesorului William A. Richards, psiholog cercetator in cadrul mai multor universitati din Statele Unite, ofera o perspectiva mai aproape de realitate. Timp de aproape trei decenii, in deplina legalitate, profesorul Richards a efectuat numeroase experimente cu substante psihedelice ca LSD, DPT, MDA si psilocibina, intr-un cadru sigur si dupa toate regulile unei cercetari stiintifice.
 
Cunoasterea sacra este prima descriere bine documentata si complexa a efectului psihedelicelor asupra proceselor biologice, a constiintei umane si a trairilor religioase revelatoare. Bazandu-se pe experientele sale cu voluntari, William A. Richards sustine ca, daca sunt folosite in mod responsabil si legal, psihedelicele au potentialul de a atenua suferinta, frica de moarte si de a afecta in mod constructiv calitatea vietii umane.
 
Entuziasmul descoperirilor sale nu exclude insa constientizarea riscurilor. O anumita doza dintr-o substanta psihedelica ii poate ajuta pe cei care sufera de traume severe, care prezinta diferite tipuri de dependenta sau pe aceia care sunt in stadii avansate ale unei boli terminale. Insa toate acestea trebuie sa se petreaca intr-un cadru controlat, in deplina cunostinta de cauza a fenomenelor care pot aparea si sub ghidarea unui facilitator competent care va participa supervizand intreaga experienta.
*
„Pana acum, stim sigur cel putin un lucru: ca pentru oricine care este interesat doar de o utilizare in scop recreativ, in scopul de a avea o stare euforica, principalele substante psihedelice sunt niste alegeri foarte nepotrivite. Asa cum s-a spus in repetate randuri, natura intrinseca a acestor molecule pare sa fie cu adevarat sacra, ele pot declansa experiente neanticipate si pot fi incredibil de puternice. Ele pot sa induca niste suferinte personale extreme, poate nelipsite de sens in marele scenariu al dezvoltarii umane pentru unele persoane, dar pot fi, uneori, foarte perturbatoare. Ca sa folosim cuvintele amare ale lui Huston Smith: Extazul nu este distractiv.
 
„Deseori, durerea – fizica, psihica sau de ambele feluri – pare intr-adevar sa aiba un scop si o semnificatie, culminand adesea in senzatii de eliberare si usurare, ca si in noi intuitii. Cu toate acestea, dupa cum am mentionat anterior, este clar ca daca cineva doreste, pur si simplu, o evaziune placuta din fata presiunilor vietii, substantele psihedelice sunt o alegere foarte nefericita. Dezvolta-rea psihica si spirituala este o treaba serioasa, care uneori ne intoarce matele pe dos.”

CUPRINS

CUVANT-INAINTE DE G. WILLIAM BARNARD
PREFATA: O DESCOPERIRE A TRANSCENDENTEI
MULTUMIRI
INTRODUCERE
NOTA PENTRU CITITOR

PARTEA INTAI. PREGATIREA SCENEI

1. MOARTEA SI RENASTEREA CERCETARILOR CU SUBSTANTE PSIHEDELICE 33
2. ORIENTARI, DEFINITII SI LIMITE ALE LIMBAJULUI 39
3. REVELATIE SI INDOIALA 64

PARTEA A DOUA. FORME DE CONSTIINTA MISTICE SI VIZIONARE

4. CUNOASTEREA INTUITIVA 75
5. PASI SPRE CONSTIINTA UNIFICATOARE 97
6. NOI PERSPECTIVE ASUPRA TIMPULUI SI SPATIULUI 109
7. VIZIUNI SI ARHETIPURI 119

PARTEA A TREIA. DINAMICI PERSONALE SI INTERPERSONALE

8. DIMENSIUNEA INTERPERSONALA SI CONSTIINTA MISTICA 143
9. EXPERIENTE ALE LIPSEI DE SENS, DISPERARII SI TULBURARILOR SOMATICE 149
10. CONVERTIREA RELIGIOASA SI EXPERIENTELE PSIHODINAMICE 159
11. DISCIPLINA SI INTEGRARE 166
12. REFLECTII ASUPRA MORTII 174

PARTEA A PATRA. APLICATIILE PREZENTE SI VIITOARE ALE SUBSTANTELOR ENTEOGENE

13. FRONTIERE PSIHEDELICE IN MEDICINA 189
14. FRONTIERE PSIHEDELICE IN EDUCATIE 204
15. FRONTIERE PSIHEDELICE IN RELIGIE 220
16. MAXIMIZAREA PROBABILITATII DE A FI IN SIGURANTA SI DE A AVEA BENEFICII 234

PARTEA A CINCEA. MAI DEPARTE

17. FRICA DE TREZIRE 253
18. INTRAREA INTR-O NOUA PARADIGMA 264
19. MISCAREA SPRE VIITOR 267
EPILOG 271
UN RAPORT CONCIS AL INTUITIILOR DE LA FRONTIERA UNDE STIINTA SI SPIRITUALITATEA SE INTALNESC 271
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA 273
PLAYLISTUL PENTRU STUDII CU PSILOCIBINA DE LA HOPKINS (VERSIUNEA 2008) 285
INDICE DE NUME 289
INDICE DE SUBIECTE 292

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinta si spiritualitate

Created in 0.0383 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.