Cum lucrez cu pacienții borderline

Cum lucrez cu pacienții borderline
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-400-754-4
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 464

DESCRIERE

Cum lucrez cu pacienții borderline - Harold F. Searles
 
... patologia de tip borderline i-a făcut pe mulți psihanaliști să vorbească despre un nou tip de entitate clinică, ireductibilă la nevrozele clasice, dar diferită și de sfera nosologică a psihozelor. Situate la zona de frontieră, între nevroză și psihoză, tulburările borderline pun sub semnul întrebării o bună parte dintre reperele tratamentului psihanalitic, fie că e vorba despre sentimentul unei identități personale relativ stabile, despre diferența clară între spațiul extern și cel intern sau despre distincția dintre fantasmă și realitate.
 
Având o experiență îndelungată în lucrul cu pacienții borderline și ieșind din cadrele tehnicii ortodoxe, Harold Searles propune o regândire a interpretării și tăcerii, a transferului și a modalităților de utilizare a contratransferului. Cititorii vor descoperi un analist care nu mai afișează tradiționala neutralitate oglinditoare, ci care se implică profund în "atmosfera" afectivă intensă din cadrul ședințelor – de la faptul că reacționează cu vinovăție sau gelozie, până la mobilitatea expresiilor sale faciale, care deschid calea spre simbioza pacientului cu terapeutul și ulterior spre individuarea analizandului.
 
Unii cititori se vor mira poate de franchețea de care autorul dă dovadă în autodezvăluirile sale. Oricum, Searles nu face decât să ne readucă aminte de faptul că între noi, terapeuții, și pacienți există mai multe puncte comune decât diferențe – și aceasta este o lecție pe care toți trebuie s-o învățăm și reînvățăm, pentru a evita să ne purtăm de sus în relația cu cei pe care îi tratăm. Orice psihoterapeut care va citi acest volum va avea de câștigat cu supra de măsură.
- Glen O. Gabbard, autorul Tratatului de psihiatrie psihodinamică
 
Deși interpretările au un rol semnificativ în lucrul analistului cu pacientul borderline, acest aspect are o importanță relativ minoră în comparație cu participarea nonverbale a analistului în relația cu analizandul. Stadiul la care se află pacientul în termenii integrării eului şi diferențierii eului este unul în care acesta nu a dezvoltat încă o imagine internalizată trainică în ce l privește pe el însuși, pe analist sau pe amândoi.
- Harold F. Searles
 
Harold S. Searles, formator și supervizor la Washington Psychoanalytic Institute și profesor de psihiatrie la Georgetown University School of Medicine, a devenit celebru în urma contribuțiilor sale teoretice privind utilizarea contratratransferului în analiză, respectiv tratarea schizofreniei și tulburărilor bipolară și borderline.
 
CUPRINS:
 
Prefaţă
Partea I. Principii fundamentale
Capitolul 1. Tehnici de terapie
Capitolul 2. Reacţii transferenţiale
Partea a II‑a. Tulburarea funcţionării eului
Capitolul 3. Nediferenţierea funcţionării eului la pacientul borderline şi efectul asupra sentimentului de identitate personală
Capitolul 4. Procese de identitate duală şi multiplă în funcţionarea borderline a eului
Capitolul 5. Gelozia cu privire la un obiect intern
Capitolul 6. Tulburarea de gândire borderline: un studiu de caz
Partea a III‑a. Contratransferul
Capitolul 7. Contratransferul drept cale înspre înţelegerea şi ajutarea pacientului
Capitolul 8. Experienţe de contratransfer implicând gelozia cu privire la un obiect intern
Partea a IV‑a. Gestionarea problematicilor inevitabile
Capitolul 9. Terapia psihanalitică a pacienţilor borderline: dezvoltarea de către pacient a unei imagini internalizate a terapeutului
Capitolul 10. Unele aspecte cu privire la separare şi pierdere în terapia psihanalitică a pacienţilor borderline
Capitolul 11. Separare şi pierdere în terapia psihanalitică a pacienţilor borderline: remarci concluzive
Capitolul 12. Rolul expresiilor faciale ale analistului în psihanaliză şi în terapia psihanalitică
Mulţumiri
Index

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0396 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.