Cum iubești un copil

Cum iubești un copil
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-44-0326-1
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 456

DESCRIERE

Cum iubești un copil - Janusz Korczak
 
... cum să-ți cunoști copilul și să-l lași să devină un univers de curiozitate?
... cum să-i dezvolți imaginația și aptitudinile fără să-i reprimi nevoia de libertate sau dreptul la propria opinie?

Janusz Korczak nu oferă o rețetă, ci spune simplu: „Un copil îi este egal unui adult și trebuie tratat cu același respect și aceeași responsabilitate.“
 
... rolul de bază al adultului este de a ajuta copilul să ajungă singur la adevăr, încercând să-l înţeleagă, nu să-l schimbe. Korczak a subliniat faptul că o valoare educativă mult mai mare o are traversarea de către copil a unei anumite experienţe şi tragerea unor concluzii pe baza acesteia, decât aceeaşi informaţie transmisă de către educator sub forma unei observaţii sau a unui avertisment.
 
De aceea, nu trebuie să îi ţinem pe copii departe de lume, ci să le îngăduim să o descopere singuri şi, în acest mod, să-şi modeleze propria personalitate, dezvoltându-se şi învăţând să deosebească binele de rău. Korczak nu dorea să-i ferească pe copii de consecinţele şi experienţele negative, considerându-le indispensabile pregătirii lor pentru viaţa în societate. Cu toate acestea, pedagogul polonez era conştient de uriaşa responsabilitate aflată pe umerii adulţilor şi sublinia faptul ca îndeplinirea acestui rol necesită din partea adulţilor răbdare şi dedicaţie, precum şi o dezvoltare continua.

Trebuie să evidenţiem faptul că Janusz Korczak a exclus complet din procesul educaţional orice formă de violenţă fizică şi verbală bazată atât pe superioritatea vârstei, cât şi pe cea a funcţiei deţinute. în această privinţă a fost foarte categoric.

Ideile lui se bazează pe experiența dobândită de-a lungul câtorva decenii în orfelinatele pe care le-a înființat și coordonat. Devotamentul față de aceste idei l-a făcut să nu abandoneze micuții din orfelinatul pentru copii evrei unde a lucrat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, murind alături de ei în lagărul nazist de exterminare din Treblinka.
 
CUPRINS:
 
Prefaţă
Cum iubeşti un copil
Copilul în familie    
Internatul    
Coloniile de vacanţă
Casa Orfanilor        
Dreptul copilului la respect
Dispreţul, neîncrederea    
Aversiunea    
Dreptul la respect        
Dreptul copilului de a fi ceea ce este    
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0257 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.