Cum funcționează lumea cu adevărat

Cum funcționează lumea cu adevărat
Preț: 59,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-789-345-8
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 472

DESCRIERE

Cum funcționează lumea cu adevărat. Ghidul unui om de știință pentru trecutul, prezentul și viitorul omenirii - Vaclav Smil
 
În ciuda abundenței de informații la care avem acces în zilele noastre, cei mai mulți dintre noi nu știu cum funcționează lumea cu adevărat. Cartea aceasta explică șapte realități fundamentale care ne guvernează supraviețuirea și prosperitatea. De la energie și producția de hrană, trecând prin lumea noastră materială și globalizarea ei, și ajungând la evaluarea riscurilor, mediul înconjurător și viitorul planetei, Cum funcționează lumea cu adevărat oferă o foarte necesară revenire la realitate pentru că, înainte de a putea aborda problemele în mod eficient, trebuie să înțelegem faptele.

În această lucrare ambițioasă și incitantă vedem, de exemplu, că globalizarea nu este inevitabilă și că societățile noastre și-au crescut constant dependența de combustibilii fosili, în așa măsură încât orice promisiune privind decarbonizarea până în 2050 ține de domeniul basmelor. De exemplu, fiecare roșie cultivată în seră, pe care o cumpărăm de la supermarket, are înglobată în producerea ei echivalentul a cinci linguri de motorină și nu avem nicio modalitate de a produce oțel, ciment sau materiale plastice în cantitățile necesare fără emisii de carbon uriașe.

În final, Smil răspunde la întrebarea cea mai arzătoare a epocii noastre: suntem condamnați irevocabil sau ne așteaptă o utopie luminoasă? Convingător, bogat în date și revizionist, acest excelent ghid interdisciplinar găsește greșite ambele extreme. Când privim lumea prin aceste lentile cantitative, descoperim adevăruri ascunse care ne schimbă felul în care înțelegem trecutul, prezentul și viitorul nostru nesigur.

Vaclav Smil și-a definitivat studiile universitare la Facultatea de Științe Naturale a Universității Caroline din Praga și la Colegiul de Științe Minerale și ale Pământului din cadrul Universității Pennsylvania. Cercetările sale interdisciplinare acoperă domenii ca energia, mediul înconjurător, hrana, populația, economia, studii de istorie și politici publice. Niciun alt om de știință în viață nu a avut mai multe cărți (dedicate unei mari varietăți de subiecte) recenzate în revista Nature.

Este membru al Societății Regale din Canada (Academia de Știință) și primul non-american care a primit Premiul pentru înțelegerea publică a științei și tehnologiei acordat de către Asociația Americană pentru Progresul Științific. A fost invitat să țină prelegeri la peste 350 de conferințe și workshopuri pe toate continentele, a conferențiat la multe universități din America de Nord, Europa și Asia de Est și a lucrat în calitate de consultant pentru multe instituții internaționale.
 
CUPRINS:

Introducere
De ce avem nevoie de această carte?

Capitolul 1
Să înţelegem energia
Combustibili şi electricitate

Capitolul 2
Să înţelegem producția de hrană
Mâncăm combustibili fosili

Capitolul 3
Să înţelegem lumea noastră materială
Cei patru piloni ai civilizației

Capitolul 4
Să înțelegem globalizarea
Motoare, microcipuri și dincolo de acestea

Capitolul 5
Să înțelegem riscurile
De la virusuri la diete și la exploziile solare

Capitolul 6
Să înțelegem mediul înconjurător
Singura biosferă pe care o avem

Capitolul 7
Să înțelegem viitorul
Între apocalipsă și singularitate

Anexă: Să înțelegem cifrele
Ordine de mărime-
Referințe și note
Mulțumiri
Index
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinta si spiritualitate

Created in 0.0306 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.