Cultivarea rabdarii. Tehnici budiste pentru a depasi mania si furia

Cultivarea rabdarii. Tehnici budiste pentru a depasi mania si furia
Preț: 39,50 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
ISBN: 978-973-111-830-7
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 240

DESCRIERE

Cultivarea rabdarii. Tehnici budiste pentru a depasi mania si furia - Dalai Lama
 
... facand distinctia intre resemnare si toleranta, Dalai Lama sugereaza ca atitudinea esentiala in depasirea maniei si a urii este sa adoptam in mod constient rabdarea, aceasta pozitionare ferma fata de adversitati, provenita dintr-un temperament stabil, neperturbat de framantari exterioare sau interioare.
 
Prezentata sub forma invataturilor sustinute de Sanctitatea Sa Dalai Lama in fata publicului, cartea Cultivarea rabdarii este o analiza detaliata asupra celor trei caracteristici ale rabdarii: (1) toleranta bazata pe acceptarea constienta a suferintei si dificultatilor din viata, (2) toleranta rezultata din reflectarea asupra naturii realitatii si (3) toleranta fata de ofensele aduse de altii.
 
Invataturile prezentate aici isi au radacinile in stravechiul text al lui Santideva, Intrarea pe calea Iluminarii, studiat in manastirile budiste. Cultivarea potentialului inerent de compasiune si iubire al fiintei umane incepe, spune Dalai Lama, cu depasirea obstacolelor reprezentate de manie si ura, prin practica rabdarii.
 
Fragmente din carte:
„Un sihastru trăia singur în munţi. Intr-o zi s-a întâmplat ca un păstor să treacă pe lângă peştera lui. Intrigat, păstorul a strigat la sihastru şi 1-a întrebat:
-    Ce faci singur în pustietatea asta? Sihastrul răspunse:
-    Meditez.
-    La ce meditezi? a întrebat păstorul.
-    La răbdare, spuse sihastrul.
A urmat un moment de tăcere. După o vreme, păstorul a decis să-şi vadă de drum. Când se pregătea să plece, s-a uitat înapoi la sihastru şi a strigat:
-    Oricum, du-te dracu'!
-    Ce-ai zis? Tu să te duci dracu'! veni prompt răspunsul. Păstorul râse şi îi reaminti sihastrului că el se presupunea
că meditează asupra răbdării!"
    
Povestea aceasta simplă ilustrează minunat principala provocare ivită în faţa celui care doreşte să practice răbdarea: cum ne putem menţine spontaneitatea şi, în acelaşi timp, să reacţionăm cu calm într-o situaţie care în mod obişnuit ar duce la o izbucnire de mânie? Problema aceasta nu-i priveşte doar pe practicanţii vreunei religii.
 
Este o provocare cu care se confruntă fiecare dintre noi, în încercarea de a ne trăi viaţa cu un anume grad de demnitate umană şi decenţă. La aproape fiecare pas, ne confruntăm cu situaţii care ne pun la încercare limitele răbdării şi ale toleranţei. In mediul familial, la locul de muncă sau pur şi simplu în interacţiunile cu ceilalţi, deseori prejudecăţile noastre ies la iveală, credinţele noastre sunt puse la încercare, iar imaginea de sine e ameninţată. Tocmai în astfel de momente se face intens apel la resursele noastre interioare. Toate acestea, ar spune Sântideva, ne pun la încercare caracterul, măsura în care ne-am dezvoltat capacitatea de răbdare şi toleranţă.

Povestea de mai sus ne spune, de asemenea, că răbdarea este un lucru care nu poate fi cultivat fiind izolat de alţi oameni. De fapt, este o calitate ce poate să apară numai în contextul interacţiunii cu ceilalţi, mai ales cu semenii umani. Reacţia spontană a sihastrului arată că dezvoltarea sa interioară a fost la fel de instabilă precum castelul de. nisip construit de un copil. Una este să te afunzi în gândurile calde de toleranţă şi compasiune faţă de alţii în mediul lipsit de provocări al solitudinii şi cu totul altceva înseamnă să trăieşti aceste idealuri în interacţiunile zilnice cu oameni reali. Evident acest lucru nu minimalizează importanţa meditaţiei în tăcere. Astfel de practici solitare interiorizează intuiţii care altfel ar rămâne doar la nivelul cunoaşterii intelectuale. Şi, la fel ca majoritatea vechilor tradiţii religioase indiene, budismul susţine practica meditativă ca fiind un element esenţial al căii spirituale. Cu toate acestea, rămâne în picioare faptul că adevăratul test al răbdării are loc numai în contextul interacţiunii cu alţii...
 
CUPRINS:
 
Cuvant-inainte
Multumiri
Multumiri din partea editorului
Introducerea traducatorului din tibetana: Thupten Jinpa
        Provocarea rabdarii
        Santideva si calea bodhisattva-silor
        Despre abordarea maniei
 
ZIUA I
        Prima prelegere 29
        Intrebari 42
        A doua prelegere 49
        Intrebari 62
 
ZIUA A II-A
        Prima prelegere 73
        Intrebari 86
        A doua prelegere 95
        Intrebari 110
 
ZIUA A III-A
        Prima prelegere 121
        Intrebari 131
        A doua prelegere 140
        Intrebari 156
 
ZIUA A IV-A
        Prima prelegere 165
        Intrebari 180
        A doua prelegere 189
        Intrebari 189
        12 verigi ale originii dependente 200
 
Glosar 215
Index 223
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0236 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.